Pojdi na glavno vsebino
0

V čem se razlikujejo veganska, eko in naravna kozmetika razlikujejo od 'tradicionalne' kozmetike?

V čem se razlikujejo veganska, eko in naravna kozmetika razlikujejo od 'tradicionalne' kozmetike?

Verjetno ste že naleteli na izraze naravna kozmetika, veganska kozmetika in kozmetika ekološke pridelave, vendar se morda sprašujete, ali vsi pomenijo isto stvar. Kaj pravzaprav je naravna kozmetika in v čem se razlikuje od 'tradicionalne' kozmetike?

Verjetno ste že naleteli na izraze naravna kozmetika, veganska kozmetika in kozmetika ekološke pridelave, vendar se morda sprašujete, ali vsi pomenijo isto stvar. Kaj pravzaprav je naravna kozmetika in v čem se razlikuje od 'tradicionalne' kozmetike? Kako izbrati najbolj ekološko, etično ali najvarnejšo možnost? Pripravili smo vodnik, ki vam bo pomagal krmariti po svetu naravne kozmetike, in kozmetike, za katero se trdi, da je naravna kozmetika. Po branju tega članka boste vedeli, kaj pravzaprav pomeni naravna kozmetika in kakšni so kriteriji zanjo. Na trgu je na voljo velika izbira kozmetike, ki se razlikuje od proizvodnih metod, sestavin in vrednosti blagovne znamke. Naravna kozmetika, organska kozmetika, veganska kozmetika in sintetična kozmetika imajo svoje značilnosti in kriterije.

Certificirana naravna kozmetika

Naravna kozmetika je kozmetika, ki vsebuje predvsem sestavine naravnega izvora, predelane na minimum. Poleg tega naj bi bila naravna kozmetika ekološka in etična skozi celoten življenjski cikel izdelka od nabiranja sestavin do logistike. Pristno naravno kozmetiko je mogoče prepoznati po certifikatih (npr. Ecocert, NATRUE, BDIH), ki jih neodvisne stranke po obsežnem postopku ocenjevanja podelijo za izdelke, ki izpolnjujejo določena merila. Certifikat potrošniku pove, da so sestavine, načini proizvodnje in embalaža izdelka ekološki in etični. Certificirana naravna kozmetika ni testirana na živalih, ampak na prostovoljcih pod nadzorom zdravnika.

Certificirana naravna kozmetika zagotavlja:

-naravne sestavine, katerih izvor je mogoče izslediti

-ne vsebuje sintetičnih dišav ali barvil

-izdelek se bio razgradi čim hitreje in popolno

-vse faze proizvodnje potekajo na ekološki, trajnosten in etičen način

-embalažni material je čim bolj ekološki

-brez testiranja na živalih

-testirano na ljudeh z dermatološkimi testi

Ne-certificirana naravna kozmetika

Ne-certificirana naravna kozmetika lahko vsebuje sestavine naravnega izvora kot tudi sintetične sestavine. Ne-certificirana naravna kozmetika v resnici lahko izpolnjuje kriterije za certificirano naravno kozmetiko. Postopek certificiranja je dolg in drag, na trgu pa je veliko manjših akterjev, ki nimajo sredstev, da bi se vključili v tak postopek, zato njihovi izdelki nimajo formalnih certifikatov. Necertificirana naravna kozmetika še vedno vedno bolj tvegan nakup kot certificirane možnosti.

Ekološka kozmetika

Ekološka kozmetika je kozmetika, katere vsaj 95 % sestavin je ekološko pridelanih. Predelava ali spreminjanje sestavin v laboratoriju ni dovoljeno z ekološko kozmetiko, za razliko od naravne kozmetike. Ekološka kozmetika ni avtomatsko naravna kozmetika, saj lahko vsebuje sestavino, ki je v naravni kozmetiki prepovedana. Določen odstotek sestavin v certificirani naravni kozmetiki mora biti ekološki, specifična količina pa se med različnimi certifikati razlikuje. Ecocert na primer zahteva, da je vsaj 20 % sestavin ekološko pridelanih (10 % sestavin pralnih izdelkov).

Veganska kozmetika

 Veganska kozmetika ne vsebuje sestavin živalskega izvora, kot so čebelji vosek, med ali lanolin (mast iz volne). Veganska kozmetika ni samodejno naravna kozmetika: veganska kozmetika je lahko 100 % sintetična in dejstvo, da so sestavine veganske, ne zagotavlja, da je izdelek ekološki glede na sestavine ali proizvodne metode. Ustrezno naravna kozmetika ne pomeni avtomatsko isto kot veganska kozmetika. V naravni kozmetiki je dovoljena uporaba sestavin živalskega izvora, če so sestavine pridobljene na etičen način, ki živalim ne povzroča trpljenja. Veganski izdelki so pogosto označeni kot veganski. Vendar pa je na trgu na voljo veliko izdelkov, ki so primerni za vegane, vendar tega ne omenjajo posebej, saj je označevanje izdelkov kot veganske prostovoljno.

Sintetična kozmetika

Sintetična kozmetika vsebuje predvsem sestavine, ki so bile sintetično razvite v laboratoriju. Sintetična kozmetika je tisto, kar mnogi od nas dojemajo kot tradicionalno kozmetiko. Čeprav lahko sintetično kozmetiko v določenih razpravah pogosto označimo kot škodljivo ali slabšo od naravne kozmetike, je dobro vedeti, da mora sintetična kozmetika izpolnjevati tudi določene kriterije, ki zagotavljajo varnost izdelkov. Zakonodaja EU o kozmetičnih izdelkih določa enaka merila za kozmetične sestavine, ne glede na to, ali so neposredno iz narave ali rezultat laboratorijskega razvoja. Vendar sintetična kozmetika pogosto vsebuje na primer parabene, mineralna olja in sintetične parfume, katerih učinki na zdravje pri dolgotrajni uporabi so bili v več študijah pod vprašajem.

Kakšne sestavine vsebuje naravna kozmetika?

 Kakšne sestavine torej vsebuje naravna kozmetika – ali kakšne sestavine ne vsebuje? Izraz naravna kozmetika in kaj pomeni na mednarodni ravni ni urejen. Medtem ko se nacionalni predpisi razlikujejo, so države v Evropski uniji pod zakonodajo EU o kozmetičnih izdelkih, ki ne določa posebnih zahtev za naravno kozmetiko.

Dejstvo, da izraz naravna kozmetika ni zakonsko zaščiten, je s potrošnikovega vidika pripeljalo do neprijetne situacije. Ker priljubljenost naravne kozmetike narašča, nekateri tržniki poskušajo izkoristiti trend z uporabo besednih zvez, kot sta »naravna kozmetika« ali »vsebuje naravne sestavine« v svojem trženju, tudi če zadevni izdelki v resnici ne bi izpolnjevali meril za naravno kozmetika. Na primer, izdelek lahko vsebuje majhno količino naravne sestavine, medtem ko so vse ostale sestavine sintetične, vendar se izdelek še vedno trži kot naravna kozmetika.

Tovrstno zavajajoče trženje se imenuje zeleno pranje. Kot je moralno vprašljivo zeleno pranje, je po drugi strani vodilo tudi v nadaljnji razvoj sistemov certificiranja, ki potrošniku olajšajo prepoznavanje pristne naravne kozmetike med vsemi, kar je na voljo na trgu. Po najvidnejših evropskih standardih za naravno kozmetiko, kot sta Ecocert in BDIH, bi morale sestavine, ki se uporabljajo v naravni kozmetiki, izhajati predvsem iz narave.

Naravna kozmetika lahko vsebuje naslednje sestavine:

 • naravna rastlinska olja in voske
 • rastlinski izvlečki
 • esencialna olja
 • posušeni in zmleti rastlinski deli
 • minerali soli in sladkorji
 • glina
 • alga
 • sestavine živalskega izvora, kot sta čebelji vosek in med

Naravna kozmetika ne sme vsebovati sintetičnih parfumov, barvil, silikonov, parabenov ali mineralnih olj, ki jih skoraj brez izjeme najdemo v sintetični kozmetiki. Te sestavine vplivajo na rok uporabnosti, konsistenco, vonj in videz izdelka. Omogočajo tudi enostaven nanos izdelka na kožo in ji dajejo gladko površino – s tem pa ustvarijo tudi podobo negovalnega učinka.

 Naslednje sestavine so prepovedane v naravni kozmetiki:

 • sintetični parfumi in barvila
 • parabeni ali alergeni konzervansi, kot so metilizotiazolinon in konzervansi, ki sproščajo formaldehid
 • Polietilen glikoli (PEG) in polipropilen glikoli (PPG)
 • petrokemijski proizvodi, kot so mineralno olje, parafin in vazelin
 • silikonske spojine
 • sintetični UV filtri (npr. benzofenonske spojine, etilheksil metoksicinamat, PABA)
 • alkil sulfati (natrijev lavril sulfat, natrijev lavril sulfat)
 • živalski kolagen ali sestavine živalskega izvora, ki so bili pridobljeni na način, ki povzroča trpljenje ali smrt živali
 • ftalat
 • obsevane ali gensko spremenjene sestavine

Naravna kozmetika lahko vsebuje majhno količino določenih sintetičnih sestavin, ki izboljšajo obstojnost ali barvo izdelka. Konzervansi naredijo izdelek varen za uporabo, saj uničujejo bakterije in druge mikroorganizme, ki kontaminirajo izdelek. Kontaminirani izdelki lahko povzročijo okužbe. Konzervansi, ki se uporabljajo v naravni kozmetiki, so blage sestavine, ki se uporabljajo tudi v živilski industriji. Primer dovoljenega konzervansa je benzojska kislina, ki jo najdemo v naravi na primer v brusnicah in je sintetično proizvedena v laboratoriju za živilsko in kozmetično industrijo. Dovoljena koncentracija teh vrst sestavin se razlikuje glede na certifikacijski standard.

Morda se sprašujete, zakaj je treba sintetično izdelati nekaj, kar je mogoče najti naravnost iz narave. Ali ne bi bilo bolje, če bi bile vse sestavine, ki se uporabljajo v naravni kozmetiki, 100 % naravne?

Ni nujno, saj obstajajo dobri razlogi za uporabo nekaterih sintetičnih sestavin. Bolj ekološko je sintetično proizvajati na primer benzojsko kislino, ker naravnih sestavin preprosto ni dovolj za potrebe vseh. Benzojsko kislino je mogoče izdelati v laboratoriju, tako da je njena molekularna struktura identična z benzojsko kislino, pridobljeno iz narave. Koža ne prepozna, ali je benzojska kislina v izdelku iz narave ali iz laboratorija.

Nabiranje sestavin iz narave in njihova predelava je tudi počasnejša in dražja od sintetične proizvodnje. Druga prednost sintetično proizvedenih sestavin je dejstvo, da jih je mogoče narediti čistejše v laboratoriju, kot bi bile v naravi – na primer težke kovine se lahko prenesejo iz tal v sestavine.

 Certificirana naravna kozmetika je najboljši način za zagotovitev, da je izdelek varen za uporabo in proizveden na način, ki spoštuje okolje in živali, dobre možnosti pa je mogoče najti tudi iz sintetične kozmetike ali veganske kozmetike. Vsak se sam odloči, na katere dejavnike bo poudaril pri izbiri izdelkov ali blagovnih znamk. Še vedno je dobro, da se zavedate razlik v sestavinah in načinih izdelave ter kako se kozmetika tudi trži, da se lahko na kozmetičnem pultu sprejemate informirane odločitve.

Oglejte si našo ponudbo naravne kozmetike tukaj.

 

VIRI:

1 - What is natural cosmetics and how does it differ from ‘traditional’ cosmetics?

2 -Public consultation on the Cosmetic Products Regulation EU

3- Standard »Naravna in ekološka kozmetika«

Povejte naprej:


Oznake: naravna kozmetika krema za obraz kozmetika

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...