Pojdi na glavno vsebino
0

Kaj je kolagen in zakaj ga telo potrebuje?

Kaj je kolagen in zakaj ga telo potrebuje?

Kaj je kolagen, kakšno vlogo igra v telesu, zakaj ga telo potrebuje? Je sploh smiselno uživati prehranska dopolnila s kolagenom? V zapisu pišemo o mehanizmu delovanja hidroliziranega kolagena, kolagenskih peptidov in oligopeptidov.

Ali kolagen res "deluje"?

Marsikdo se sprašuje ali kolagen res pomaga pri težavah s kožo, sklepi, lasmi in nohti. Odgovor na to je precej preprost – da, prehranska dopolnila s kolagenom res delujejo. Potrebno pa se je zavedati, da so učinki in hitrost njegovega delovanja različni od vsakega posameznika.

Nekateri rezultate opazijo že po 2 tednih uživanja, nekateri pa šele po 3 ali več kot 6 mesecih konstantne uporabe.

Čeprav je bilo narejenih že ogromno kliničnih študij, ki so raziskovale in tudi dokazale pozitivne učinke kolagena, je mehanizem njegovega delovanja redko omenjen. Morda se sprašujete zakaj je sploh pomembno, da ''laiki'' poznamo mehanizem delovanja kolagena.

Kaj je kolagen?

Predvsem zaradi tega, da razumemo zakaj kolagen res pomaga oz. kako pomaga. Kolagen ni ''nov marketinški trik'', ki obrača denar. Je beljakovina, ki je v našem telesu najbolj prisotna in nam je s staranjem prične primanjkovati. Po 25. letu začnemo izgubljati približno 1% kolagena na leto.

Kako se kaže izguba kolagena?

  • v slabem delovanju mišično-skeletnega sistema (togost)
  • vodi do nastanka gub, celulita, suhe kože
  • vodi do pomanjkanja sijaja v laseh in koži.

Do motenj v sintezi naravnega kolagena lahko pride tudi s trajnimi preobremenitvami (fizična dejavnost, vrhunski športi). Še večji upad kolagena pa doživijo ženske v obdobju menopavze in po njem zaradi znižane ravni estrogena.

Kolagen v hrani

Če želimo upad kolagena v telesu preprečiti oz. upočasniti vse te procese, moramo nadomestiti izgubljen kolagen v telesu. Možen način ohranjanja kolagena v organizmu je vnos zadostne količine aminokislinskih gradnikov s prehrano. Aminokisline, ki tvorijo kolagen, najdemo v kostnih juhah, jajčnih beljakih, mesu, ribah.

Za biosintezo kolagena je pomemben tudi vitamin C. Vitamin C v telo lahko vnesete s citrusi, jagodičevjem, papriko, brokolijem,... Pomemben je tudi vnos bakra (prisoten je v oreščkih, rdečem mesu, lupinarjih) in vitamina A (prisoten je v jetrih, jajcih, mleku, sirih, ribah).

Najbolj enostaven in praktičen način za vnos vseh pomembnih gradnikov kolagena pa so prehranska dopolnila s kolagenom, ki omogočajo tudi maksimalno absorpcijo.

Dejavniki, ki pospešijo upad pomanjkanja kolagena v telesu

  1. UV svetloba - pospešuje nastanek gub zaradi razgradnje kolagena v dermisu
  2. prehrana, bogata z enostavnimi sladkorji
  3. kajenje
  4. avtoimunske bolezni
  5. genetika

Izogibanje prekomerni izpostavljenosti soncu, uporaba kreme z zaščitnim faktorjem, uživanje zdrave, uravnotežene prehrane torej pomaga zmanjšati vizualne znake staranja zaradi počasnejše izgube kolagena.

Kako nadomestimo izgubljen kolagen v telesu?

Izgubljenega kolagena ne moremo nadomestiti. Lahko zaščitimo preostali kolagen v telesu in z jemanjem kolagena spodbudimo telo, da samo začne ponovno tvoriti več kolagena. Kako je to mogoče?

Najboljše, da začnemo kar pri osnovah. Kolagen je glavna strukturna beljakovina v telesu. Večinoma se nahaja v vezivnih tkivih kot so vezi in ligamenti. Najdemo pa ga tudi v vezeh, roženici, stenah krvnih žil in prebavnem traktu.

Je glavna beljakovina, ki jo najdemo v ekstracelularnem matriksu kože, skupaj z elastinom in hialuronsko kislino. Ekstracelularni matriks je v bistvu osnova/podlaga sestavljena iz zunajceličnih makromolekul beljakovin in glikozaminoglikanov, ki se lahko združujejo v organizirano strukturo. Ta vpliva na razvoj, migracije, obliko in funkcije celic na katere je pripet.

Tipi in sestava molekul kolagena

Zgradba kolagena

V telesu najdemo 28 različnih vrst kolagena. Razlikujejo se glede na zaporedje aminokislin v posameznih verigah, najpogostejši tipi kolagena v našem telesu so kolageni  I, II, III, IV. Vsak tip ima svojo strukturo in vlogo. Več kot 90 % kolagena v telesu je tipa I. Več o izvoru in tipih kolagena tukaj

TIP STRUKTURNE LASTNOSTI KJE SE NAHAJA?
I Dolge fibrile, ki se v različnih tkivih povezujejo z nekaterimi ostalimi tipi V našem telesu predstavlja kar 90 % vsega kolagena v kožI, tetivah, kosteh in stenah arterij
II Dolge fibrile, ki se v medceličnem matriksu navzkrižno povezane s kolagenom IX na proteoglikane Hrustanec
III Dolge fibrile, ki se povezujejo s kolagenom tipa I Koža, mišice, stene krvnih žil
IV Dvodemenzionalna mreža v bazalni lamini Bazalne lamine vseh celic

Kolagen je sestavljen iz treh alfa verig, ki so sestavljene iz različnih ostankov aminokislin s specifično aminokislinsko sestavo. To si lahko predstavljamo kot sestavljanko, kjer imamo namesto sličic različne aminokisline.

Potem, ko sestavimo vse kose, dobimo obliko trojnega heliksa (tri verige, ki se med seboj prepletajo). Več teh trojnih vijačnic* se nato poveže med seboj in tvorijo kolagenske fibrile. Kolagenske fibrile se tvorijo iz različnih vrst kolagena. V koži najdemo največ kolagenskih fibril sestavljenih iz kolagena tipa I in III.

Vloga vitamina C pri sintezi kolagena

*Eno vijačnico sestavlja blizu 1000 glicinov, 350 prolinov in 300 hidroksi prolinov. Telo lahko samo sintetizira ključni aminokislini glicin in prolin, vendar so za sintezo kolagena potrebne ogromne količine obeh aminokislin. Kolagen se tvori v telesu v več stopnjah biosinteze in za njegovo tvorbo je nujno potreben vitamin C.

Lastnost kolagena je velika natezna trdnost, skupaj s keratinom in elastinom namreč vpliva na čvrstost in elastičnost kože, ter ji daje strukturo.

Aminokislinska sestava ribjega kolagena v Kolagen shotu

Pogosto se pojavljajo vprašanja o razlikah v velikosti molekul kolagena in aminokislinski sestavi med posameznimi prehranskimi dopolnili s kolagenom na trgu. Iskren odgovor je, da je aminokislinska sestava hidroliziranih kolagenov ribjega izvora vseh proizvajalcev zelo podobna. Tako je podoben tudi % in hitrost absorpcije.

Se pa prehranska dopolnila s kolagenom razlikujejo predvsem po izbiri dodatkov ostalih aktivnih učinkovin h kolagenu, ki sami po sebi vplivajo na nohte, lase, kožo in sklepe, hkrati pa povečajo učinke delovanja samega kolagena.

Spodaj prikaz aminokislinske sestave ribjega kolagena v Kolagen shotu.

AMINOKSLINA VSEBNOST V GRAMIH NA 100 G (Kolagen shot)
Alanin 8,9 
Arginin 7 g 
Asparaginska kislina 5,2 
Glutaminska kislina 9,2 
Glicin 23 
Histidin 0,63 
Hidroksiprolin 11,7 
Izolevcin 1,11 
Levcin 2,56 
Lizin 3,35 
Prolin
12,9 
Serin
Treonin 1,7
Tirozin 0,23
Valin 2,2 
Metionin 1,02
Fenilalanin 1,8

Sinteza kolagena

Kolagen večinoma izločajo fibroblasti in epitelne celice. Fibroblasti so celice v globljem sloju kože (dermisu), katerih glavna naloga je, da ustvarjajo osnovne gradnike ter skrbijo za njihovo organizacijo. Občutljivi so na kemične in fizične dražljaje.

sinteza kolagena

Kemični dražljaji so osnovani na principu ključa in ključavnice. To pomeni, da majhni ligandi ''upognejo'' receptorje na fibroblastih kar spodbudi njihovo delovanje. Ligandi so prenašalci celičnih infomacij, ki se glede na obliko vežejo na različne recetorje – prejemnike celičnih informacij.

Posledično se aktivirajo različni geni, ki so dogovorni za delitev celic, celjenje ran in sintezo makromolekul ekstracelularnega matriksa (kolagena, elastina in hialuronske kisline). Fizični dražljaji pa so neposredno povezani z interakcijo med kolagenom in fibroblasti. Aktivacija fibroblastov povzroči povečano sintezo kolagena.

Vloga kolagena v naši koži

''Mlado'' kožo v 80% sestavlja kolagen tipa I in okoli 15%  kolagen tipa III. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile postanejo debelejše in krajše. Posledica tega je izguba kolagena tipa I. Zaradi tega se razmerje različnih tipov kolagena v koži spremeni.

Posledice izgube kolagena

Posledično se gostota kolagena in elastina v dermisu zmanjša, zaradi česar se poslabša tudi struktura in elastičnost kože. Tako koža ne more več vzdrževati svoje oblike in se ne more tako ''tesno'' prilegati obrazu in postane bolj ohlapna, pojavljati se začnejo tudi gubice.

Da si lažje predstavljate lahko za primer uporabimo živilsko folijo. Ko to čez posodo prvič napnemo, je lepa in gladka ter drži svojo obliko. Sčasoma (sploh če posodo večkrat odkrijemo) pa postane zgubana in jo težje napnemo oz. ni več takšna kot je bila ob prvi uporabi. Točno to se zgodi z našo kožo, ko začne izgubljati kolagen.

Hidroliziran kolagen

Hidroliziran kolagen je sestavljen iz majhnih peptidov z majhno molekulsko maso. Pridobijo ga iz naravnega kolagena, ki ga najdemo v kosteh, koži in vezivnem tkivu. Zaradi majhne molekulske mase je lažje prebavljiv, se boljše absorbira in razporedi v telesu.

Mehanizem delovanja kolagena

Oralno zaužitje hidroliziranega kolagena omogoča, da ta doseže tanko črevo. To je zelo pomembno, saj je tanko črevo glavni predel, kje poteka prebava in privzem hranil. Tam se hidroliziran kolagen absorbira v kri v obliki majhnih kolagenskih peptidov in prostih maščobnih kislin.

Razgradnja hidroliziranega kolagena

S pomočjo krvi se nato razporedi po telesu. Največ ga najdemo v dermisu, kjer ima dva mehanizma delovanja. Ta dva mehanizma sta ključna za razumevanje delovanja kolagena v našem telesu in pojasnjujeta njegovo učinkovitost.

  1. Proste aminokisline zagotovijo gradnike za nastanek kolagenskih in elastinskih fibril
  2. Kolagenski oligopeptidi (molekula sestavljena iz dveh do desetih aminokislin) prevzamejo vlogo prenašalcev celičnih informacij in se vežejo na receptorje na fibroblastih s čimer stimulirajo sintezo kolagena, elastina in hialuronske kisline – osnovnih gradnikov ekstracelularnega matriksa

Hidroliziran kolagen je obogaten s specifičnimi aminokislinami: glicinom, prolinom in hidroksiprolinom. Vsaka od njih ima specifično funkcijo.

Absorpcija kolagena

Da lahko hidroliziran kolagen učinkuje tudi na globlje plasti kože, mora prečkati črevesno steno in priti v krvni obtok. Hitrost transporta preko črevesne stene lahko omeji njegovo učinkovitost, zato je pomembno v kakšni obliki in količini se ta transportira. Prvi korak je razgradnja hidroliziranega kolagena na dipeptide, tripeptide ali proste aminokisline.

Splošno je znano, da se peptidi v prebavnem traktu razgradijo na proste aminokisline, od tu tudi velikokrat slišana izjava, da kolagen ne more delovati, ker ga "kislina v želodcu razgradi". Raziskave pa kažejo na to, da se absorbirajo peptidi v velikosti od 1k do 15k Daltonov (Dalton = Da = molekulska masa kolagena). Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Številne študije potrjujejo dejstvo, da so kolagenski peptidi lahko učinkovito absorbirani in razporejeni tudi v najgloblje plasti kože. Še vedno pa se pojavlja vprašanje o njihovi učinkovitosti.

So kolagenski peptidi res tako učinkoviti?

DA. Številne študije so preiskovale njihovo učinkovitost in ugotovile da kolagenski peptidi lahko:

  1. Stimulirajo proliferacijo (proces, kjer se tvori vezivno tkivo) in gibljivost fibroblastov
  2. Spodbudijo gostoto kolagenskih fibril, ki je ključna za vzdrževanje napete kože
  3. Povečajo sintezo hialuronske kisline
  4. Aktivirajo zaščito proti UVA radiaciji

Prav tako so študije ugotovile, da se je 28% sodelujočih povečala vlažnost kože, 30% pa zmanjšal pojav gubic po suplementaciji z 10 g hidroliziranega kolagena.

Ali prehranska dopolnila s kolagenom učinkujejo tudi na nohte in lase?

Nohti in lasje so sestavljeni iz keratina, ki ima v telesu (tako kot kolagen) oporno funkcijo. Kolagen in keratin sta molekuli, ki spadata med strukturne proteine. Keratini tvorijo roževinasto plast kožne povrhnjice, keratin v laseh in nohtih pa je privesek/podaljšek keratinov v kožni povrhnjici. 

Raziskav o vplivu kolagena na lase in nohte res primanjkuje, dejstvo pa je, da je kolagen bogat z aminokislinami, ki jih telo potrebuje za tvorbo keratina, ki ga najdemo v nohtih in laseh. 

Z zagotovostjo lahko trdimo, da Kolagen shot 10.000 s svojo kombinacijo sestavin, vpliva tudi na čvrstost in rast nohtov ter na videz in pospešeno rast las.

Kolagen shot 10.000

Kolagen shot 10.000, poleg ribjega kolagena, namreč vsebuje tudi:

  • MSM - organsko žveplo, ki je ena od glavnih komponent keratina,
  • Vitamin D3 - vpliva na normalno mineralizacijo kosti in vpliva na delovanje imunskega sistema,
  • Vitamin C - spodbuja nastajanje lastnega kolagena v telesu, ki je nujno potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob,
  • cink - prispeva k ohranjanju zdrave kože, las in nohtov.

VIRI

  • Sotelo C.G., Comesana M.B., Ramos Ariza P., Perez-Martin R.I., 2015. Characterization of collagen from different discarded fish species of the west coast of the iberian peninsula. Journal of Aquatic food product techonology. 25:3 

    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10498850.2013.865283

  • https://doi.org/10.1042/bj0650363

  • Sato K.,2019. Food for skin health: Collagen peptides. Encyclopedia of food chemistry. 344-348

  • Kohlmeier M., 2003. Proline. Nutrient metabolism. Food and science technology. 404-412

  • Gauza-Włodarczyk M.,  Kubisz L., Włodarczyk D., 2017. Amino acid composition in determination of collagen origin and assessment of physical factors effects. International journal of biological macromolecules. 104: 987-991 https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2017.07.013

  • Guoyao Wu,corresponding author Fuller W. Bazer, Robert C. Burghardt, Gregory A. Johnson, Sung Woo Kim, Darrell A. Knabe, Peng Li, Xilong Li, Jason R. McKnight, M. Carey Satterfield, and Thomas E. Spencer, 2010. Proline and hydroxyproline metabolism: implications for animal and human nutrition. Amino Acids.50(4):1053-1063 doi: 10.1007/s00726-010-0715-z

Povejte naprej:


Oznake: kolagen hidroliziran kolagen kaj je kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...