Pojdi na glavno vsebino
0

Kolagen - je res tako učinkovit, da je preplavil trg?

Kolagen - je res tako učinkovit, da je preplavil trg?

Kolagen predstavlja med 25 in 30 % vseh beljakovin in je tako najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Kompleksna beljakovina je sestavljena iz kar 19 različnih aminokislin, ki imajo pomemben vpliv na naše telo.

Kolagen je v zadnjem času verjetno ena od najbolj prodajanih surovin na trgu prehranskih dopolnil. Zakaj je temu tako in ali je hype okrog kolagena upravičen? Ali kolagen res pomaga?

Kazalo vsebine:

Kolagen - morda je bolj pomemben kot si lahko mislite

Kolagen za lepšo kožo

Kolagen za sklepe

Kolagen za nohte

Kolagen v hrani

Kaj pomeni, da je kolagen hidroliziran?

Absorpcija kolagena

Veganski kolagen

Kolagen v obliki prehranskih dopolnil

Kolagen - morda je bolj pomemben kot si lahko mislite

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu, saj predstavlja med 25 in 30% vseh beljakovin v telesu. Najdemo ga v tetivah mišic, hrustancu, koži, zobeh in v stenah vseh telesnih organov. Ločimo lahko kar med 16 vrstami kolagena, 80-90 % kolagena v telesu pa predstavljajo tipi I, II in III. 

Tipi kolagena v telesu

Kolagen tipa I je v telesu najbolj zastopan. Predstavlja:

  • 90% beločnice,
  • 80% tetiv,
  • 75% kože,
  • 60% hrustanca,
  • 30 % kosti,
  • 1 - 10% mišične mase.

Vloga kolagena v telesuKakšna je vloga kolagena v telesu?

Vloga kolagena v telesu je zelo pomembna, saj pomaga pri razvoju organov; celjenju ran in tkiv; obnovi roženice, dlesni in lasišča. Lahko bi rekli, da deluje kot ''lepilo'', ki drži naše telo skupaj, saj je odgovoren za stabilnost in trdnost telesnih tkiv.

S starostjo, tam nekje po 25. letu, pa žal začne proizvodnja lastnega kolagena v telesu upadati. Po podatkih naj bi telo po 25. letu vsako leto proizvedlo 1,5% MANJ kolagena. K temu prispevajo tudi drugi dejavniki, kot so:

  • prosti radikali v organizmu,
  • pomanjkljiva prehrana,
  • kajenje,
  • alkoholizem in bolezni.

Kolagen za lepšo kožo

Dodajanje kolagena v obliki prehranskega dopolnila ima številne pozitivne vplive na kožo, ki so dokazani v različnih znanstvenih študijah. Ko se staramo, se proizvodnja lastnega kolagena v telesu manjša, kar se lahko kaže kot suha koža, formirati pa se začnejo tudi gube.1

Z dodajanjem kolagena lahko upočasnimo staranje in izboljšamo hidracijo.3,4,5 Učinek zmanjševanja vidnosti gub, je pripisan predvsem temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu1, pozitivno pa vpliva tudi na proizvodnjo še dveh pomembnih proteinov v koži elastina in fibrilina.1,4

Učinek kolagena na kožo

UV žarki pospešijo razgradnjo kolagena v koži, kar pušča vidne posledice. Dokazano je, da tudi v primerih fotostaranja zaradi izpostavitve UV dodajanje kolagena, lahko izboljša izgled kože.5

Kolagen za sklepe

Fleksibilnost sklepov in vezi v telesu je v veliki meri odvisna od prisotnosti kolagena. Karikirano bi lahko rekla, da je kolagen "WD-40" našim sklepom, vezivom, hrustancu, kot je "WD-40" mazilo za verigo na vašem kolesu. Če ta ni "podmazana" boste kolo s težavo pripeljali iz točke A na točko B.

Pomanjkanje kolagena v vezivno-hrustančnih delih telesa lahko povzroči nemalo težav, ki pričnejo oteževati gibanje. Prejeli smo že veliko povratnih informacij uporabnikov našega Kolagen shota, da bolečine v vezivno-hrustančnem in/ali skeletno-vezivnem delu telesa izzvenevajo. To pomeni, da se je kolagen v telesu naložil, kjer ga je primanjkovalo in kjer ga telo najbolj potrebuje. 

Kolagen za nohte

Poznate pregovor, da so lepi nohti so ogledalo človeka? A kaj, če se vaši nohti neprestano cepijo, lomijo in so krhki? Vse to lahko nakazuje na pomanjkanje kolagena v telesu in verjetno še kakšne druge učinkovine (cinka, biotina, vitamina E, B3, B6, A ipd.).

Ena izmed mnogih pomembnih nalog, ki jih ima kolagen je tudi ta, da obnavlja in učvrščuje vaše nohte. Kolagen v kombinaciji z biotinom (in MSMjem) poskrbi za hitrejšo rast nohtov, da le le-ti hitreje obnovijo in učvrstijo.

Kolagen v hrani

Lagala bi, če bi rekla, da kolagena v telo ne moremo vnesti s hrano. Seveda se kolagen nahaja tudi v prehrani, a da bi zadostili dnevni potrebi po kolagenu, bo tukaj potreben dober premislek o kombinacijah in količinah živil. 

Kolagen v hrani

Hidroliziran kolagen pridobijo iz naravnega kolagena, ki je prisoten v nekaterih živil in ga lahko v telo vnesemo z uživanjem živalske kože, vezi ali kosti (npr. goveja juha oz. želatina).

Žal pa se kolagen v teh živilih nahaja v minimalnih količinah, poleg tega ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo. Sestavlja ga namreč več aminokislin, ki so zvite v trdno, dolgo beljakovinsko verigo, ki je telo ne more absorbirati v prebavnem traktu.

Kolagen v hraniDokazano je, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90%, medtem, ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27%. To pomeni, da je izkupiček absorpcije hidroliziranega kolagena tudi do 5x višji kot pri kolagenu iz hrane.

Hrana, ki spodbuja tvorbo kolagena so predvsem vsa živila z veliko vitamina C:

  • črni ribez
  • rdeča paprika
  • brstični ohrovt
  • kuhan brokoli
  • jagode
  • cvetača
  • limone
  • goji jagode
  • pomaranče
  • kivi
  • grah
  • mango
  • rdeč ribez
  • telečja jetra
  • zelje
  • špinača
  • paradižnik
  • zelena solata
  • borovnice
  • robide

Kaj pomeni, da je kolagen hidroliziran?

Kolagen je ogromna molekula, ki se zaradi svoje velikosti težje razgradi na osnovne delce in se posledično težje absorbira. S postopkom hidrolize pa kolagen razbijemo na manjše osnovne gradnike imenovane peptidi. Peptidi se v prebavnem traktu lažje razgradijo na njihove osnovne gradnike – aminokisline in se posledično lažje absorbirajo. Več o oblikah oziroma poimenovanju kolagenskih vlaken tukaj.

Absorpcija kolagena

Absorpcija oziroma tvorba kolagena v telesu je močno povezana z vitaminom C. Celo EFSA (Evropska agencija za varno hrano) je dovolila uporabo zdravstvenih trditev, ki se nanašajo na vitamin C v povezavi s kolagenom.

Vloga vitamina C pri sintezi kolagena

Pri čem sodeluje vitamin C?

  1. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil
  2. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti
  3. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca
  4. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni
  5. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože
  6. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje zob

Kolagen shot vsebuje 100 % priporočeno dnevno količino vitamina C. Dobrodošlo bo, če boste vitamin C uživali tudi dodatno s hrano. Prav tako ne bo nič narobe, če ga boste dodajali tudi v obliki prehranskega dopolnila. Vitamina C telo ne more sintetizirati samo, potrebuje pa ga za mnogo funkcij v telesu. 

Veganski kolagen?

Veganski kolagen na našem trgu še ne obstaja, obstajajo pa seveda "veganske surovine", ki pospešijo tvorbo kolagena. To je npr. že omenjeni vitamin C, ki že sam po sebi spodbuja tvorjenje kolagena v telesu.

Zanimiv je podatek, da so Američani s pomočjo fermentacije mikroorganizmov v laboratoriju razvili kolagen, primeren za vegane. Le temu izdelku bi lahko rekli veganski kolagen, ker resnično ne vsebuje ničesar živalskega. Pripravljen je v laboratoriju s pomočjo ogljika, vodika in kisika, postopek pa je podoben proizvodnji piva.

Kolagen v obliki prehranskih dopolnil

Je med ogromno izbiro na trgu težko izbrati pravo prehransko dopolnilo s kolagenom? Mi bomo vedno pohvalili Kolagen shot, ker v izdelek resnično verjamemo in, ker o njegovih učinkih vedno znova pričajo tudi naši uporabniki. Za konec pa naj še enkrat povzamem, zakaj je Kolagen shot prava izbira ;)

  • Poleg kolagena vsebuje kombinacijo učinkovin, ki same po sebi povečujejo tvorbo kolagena v telesu
  • Kolagen shot je proizveden v Sloveniji
  • Vsebuje preverjeno kvalitetne in redno analizirane surovine
  • Proizvodno podjetje ima certifikat GMP, ki zagotavlja kontrolo vhodnih surovin in proizvodnjo po standardih dobre proizvodne prakse, ki jih uporabljajo tudi farmacevtska podjetja
  • Je priročen za uporabo. Dnevni odmerek odmerite s priloženim dozirnim pokrovčkom in spijete.
  • Priporočena dnevna količina stane 1,50€

Kolagen shot najdete v naši spletni trgovini, kjer ga lahko naročite posamezno, ali pa v darilnem paketu skupaj z našo naravno kremo za obraz s hialuronsko kislino.

Viri: 

  1. Ganceviciene R, Liakou AI, Theodoridis A, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Skin anti-aging strategies. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):308–319. doi:10.4161/derm.22804

  2. Proksch ESegger DDegwert JSchunck MZague VOesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. 2014;27(1):47-55. Epub 2013 Aug 14.  doi: 10.1159/000351376

  3. Borumand M, Sibilla S. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. 2015;4(1):47-53. DOI: 10.4103/2278-019X.146161

  4. E. Proksch ,  M. Schunck ,  V. Zague , D. Segger ,  J. Degwert ,  S. Oesser . Die orale Einnahme spezifischer bioaktiver Kollagenpeptide reduziert Hautfalten und erhöht die Synthese der dermalen Matrix . Skin Pharmacol Physiol 2014;27:113–119 . DOI: 10.1159/000355523

  5. Midori TANAKA, Yoh-ichi KOYAMA & Yoshihiro NOMURA (2009) Effects of Collagen Peptide Ingestion on UV-B-Induced Skin Damage, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73:4, 930-932, DOI:  10.1271/bbb.80649

Povejte naprej:


Oznake: kolagen kolagen za kožo hidroliziran kolagen kolagen za sklepe kolagen za lase veganski kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...