Pojdi na glavno vsebino
0

Izpadanje las - kako se boriti proti izpadanju las?

Izpadanje las - kako se boriti proti izpadanju las?

Na dan nam povprečno izpade od 50-100 las. Lasje so lahko velik dejavnik naše samozavesti, zato jih je treba skrbno negovati.Če vas zanima kateri dejavniki pospešijo izpadanje las, kako preprečiti izpadanje las, kako si lahko pomagamo sami, ter katera hranila so ključna za rast las, si lahko več o tem preberete v nadaljevanju.

Lasje so tako kot koža, pomemben del videza posameznika zaradi česar močno vplivajo tudi na njegovo samopodobo.

Kazalo vsebine:

Izpadanje las

Vzroki za izpadanje las

Kako sestava in življenjski cikel las vpliva na izpadanje las?

Kako preprečiti začasno/sezonsko izpadanje las?

Katera hranila nam lahko pomagajo v boju proti izpadanju las?

Ali lahko kolagen pomaga pri izpadanju las?

Izpadanje las - kdaj k zdravniku

Izpadanje las

Izpadanje las (effluvium capilorum) pomeni pospešeno izgubo las, plešavost (alopecia) pa stanje pridobljene vidne izgube las na dotlej normalno poraščenem predelu kože.

Izguba las je normalen pojav, ki se pojavi s staranjem, v nekaterih primerih pa je lahko izpadanje las posledica bolezenskega dogajanja.

Izpadanje las - moškiIzpadanje las pri moških

Skoraj pri vsakem moškem se pojavi bolj ali manj izražena plešavost glede na dedno zasnovo. Običajno se prične po dvajsetem ali tridesetem letu.

Pri ženskah so vedno vzrok moški spolni (androgeni) hormoni, zato je izpadanje las bolj opazno po menopavzi.

Vzroki za izpadanje las - kateri dejavniki lahko vplivajo na prekomerno izpadanje las?

Kot sem že omenila, je izpadanje las normalen pojav, ki se pojavi s staranjem. Poznamo tudi ''sezonsko'' ali začasno izpadanje las, ki se pojavi jeseni in spomladi.

začasno izpadanje las nosi medicinsko ime "telogen effluvium".Telogen efluvij je pogosta oblika izpadanja las, za katero je značilno razpršeno izpadanje las (s celotnega lasišča), ki je posledica zgodnjega vstopa las v telogensko fazo.

Začasno izpadanje las je normalno po povečanem fizičnem stresu ali bolezni. Večina ljudi opazi močno izpadanje las dva do tri mesece po okrevanju po bolezni ali travmi.

Pomembno je vedeti, da je ta vrsta izpadanja las začasna in se normalizira v približno 6-9 mesecih. Lasje, izgubljeni med jesensko fazo, zrastejo nazaj z minimalno izgubo volumna.

V kateri starosti in kako hitro bo normalna izguba las napredovala, je odvisno od dedne zasnove. 

Izpadanje las

Vzrok krhkih, lomljivih las, izpadanja las ali slabe rasti las, so lahko tudi drugi dejavniki. Izpadanje las je lahko namreč tudi posledica zunanjih dejavnikov, ki poškodujejo lasno korenino.2

  • obdelava las z belili ali drugimi agresivnimi kemičnimi sredstvi
  • obdelava las s previsoko temperaturo
  • prepogosto ali agresivno česanje las

Kateri dejavniki lahko vplivajo na prekomerno izpadanje las pri moških in ženskah?

  • uživanje določenih zdravil
  • neustrezno ravnanje z lasmi
  • stres
  • nosečnost
  • slab imunski sistem
  • neuravnotežena prehrana – pomanjkanje vitaminov B kompleksa

Kako sestava in življenjski cikel las vpliva na izpadanje las?

Las je sestavljen predvsem iz keratina in celic melanocitov, ki tvorijo pigment melanin, ki je odgovoren za barvo naših las.

Keratin je izjemno močen protein, ki je pomemben sestavni del kože, las, nohtov in zob. Nekateri ga skupaj s kolagenom in elastinom uvrščajo med ''čarobne'' sestavine popolnih las.

Proteini v laseh so sestavljeni iz okoli 20 različnih aminokislin. Te pa so sestavljene iz elementov, kot je žveplo, ogljik, vodik, kisik in dušik.3

Aminokisline se v keratinskem delu povežejo v proteine. Temelj za gradnjo keratina so proteini v hrani, zato poskrbite za uravnoteženo hrano. To je zagotovo prvi pogoj lepih las.

Zgradba las

Las je sestavljen iz dveh delov. Na površini vidimo predvsem lasno steblo pod površjem kože pa najdemo lasni mešiček oz lasno čebulico.

Življenjski cikel las

Vsak las oziroma lasni mešiček v svoji življenjski dobi preide tri obdobja. Vsi mešički niso hkrati v istih fazah, kar preprečuje izpadanje las naenkrat.

  1. rastno obdobje: traja od 2 do 6 let, v fazi rasti je običajno 90% foliklov naenkrat
  2. faza transformacije: traja od 2 tedna
  3. obdobje mirovanja: traja do 6 tednov, , 10% foliklov, las je popolnoma keratiniziran in je pripravljen na to, da izpade

Cikel rasti las

Izpadanje las - življenjski cikel las

Značilno je tudi, da je pri ljudeh, ki so nagnjeni k plešavosti, vsak naslednji las bol tenak, mešički se gubajo, dokler ne ostane samo puh. Medtem ko je pri ljudeh, ki niso nagnjeni k plešavosti, vsak naslednji las enake kakovosti kot prejšni.13

Na zdravem lasišču imamo v povprečju 100.000 las, ki rastejo s hitrostjo 12 cm na leto, odvisno od posameznika. Las, ki ni nagnjen k izpadanju, živi okoli 5 let. Na dan pa nam povprečno izpade od 50-100 las.

Kako preprečiti začasno/sezonsko izpadanje las?

Za sezonsko izpadanje las je lahko krivih veliko dejavnikov. Zato je pomembno, da v primeru izpadanja las najprej razmislimo o možnih vzrokih izpadanja las in skušamo najti rešitev.

Izpadanje las – kako si lahko pomagamo sami?

Kadar so za izpadanje las odgovorni zunanji dejavniki (poglavje 1.) in ne gre za genetske vzroke, si lahko pomagamo tako da upoštevamo načela zdravega življenjskega sloga.

  1. Zdrava in mešana hrana, ki vsebuje dovolj bakra,cinka, vit. B kompleksa ter beljakovin
  2. Dobra hidracija
  3. Izogibanje stresu
  4. Dovolj gibanja
  5. Kakovosten spanec

Izpadanje las - življenjski slogTudi mi prakticiramo zdrav življenjski slog ;)

Aktivnost kože, las ter žlez lojnic naj bi povečala tudi masaža. Masaža deluje preventivno in na hitrost rasti las. Pozitiven učinek masaže se kaže predvsem pri suhem tipu las in suhem prhljaju. Poleg tega naj bi pomagala tudi pri preprečevanju začasnega izpadanja las zaradi nepravilne prehrane ali stresa.2

Najlažje boste lasišče zmasirali med umivanjem. Pazite na to, da ste pri masaži nežni in kože ne drgnete.

Katera hranila nam lahko pomagajo v boju proti izpadanju las?

Živila, ki jih naši lasje potrebujejo za rast so predvsem vitamini skupine B (biotin), jod, železo in cink, ter seveda beljakovine.4

1. BIOTIN

Biotin je koencim, ki ima pomembne funkcije pri presnovi makrohranil, razgradnji esencialnih aminokislin, nastanku maščobnih kislin. Obenem prispeva k ohranjanju zdravih las, kože in sluznic.

Potrebe po biotinu, je mogoče pokriti s pestro in uravnoteženo prehrano. Priporočen dnevni vnos biotina za odrasle je od 30-60 μg biotina na dan.

Izpadanje las - biotinIzpadanje las - hrana bogata z biotinom

Najbogatejši viri biotina so jetra, oreščki, ovseni kosmiči, jajca, stročnice in gobe. Biotin najdete tudi v našem kolagenu.5

2. JOD

Jod je ključni sestavni del ščitničnih hormonov, ki imajo vpliv na metabolizem, razvoj in rast, obenem pa je pomemben tudi za razvoj možganov. Priporočen dnevni vnos joda za odraslega človeka je okrog 150 μg.

Izpadanje las - jodJodirana sol

Količina joda je v večini živil naravno razmeroma nizka. Zato so uvedli ukrep obveznega jodiranja jedilne soli. Jodirana sol ni slaba, temveč vam pomaga zadostiti potrebam po jodu. Vse v mejah normale, seveda.6

3. ŽELEZO

Železo sodeluje kot kofaktor pri mnogih metabolnih procesih in redoks reakcijah, ki so pomembne za življenje: sinteza DNK, prenos elektronov in kisika, dihanje, metabolizem aminokislin, maščob, alkohola, vitamina A in sulfita.

Priporočen dnevni vnos železa je za odrasle 12 mg/dan. Ženskam se v rodni dobi, zaradi izgube krvi med menstruacijo priporoča vnos 15 mg/dan. Po menopavzi pa se potrebe zmanjšajo na okoli 10 mg.

Največ železa najdemo v jetrih, mesu in mesnih izdelkih, stročnicah, žitih, morski hrani in temno zeleni zelenjavi. Zavedati pa se moramo, da se iz rastlinske hrane absorbira le približno 5-12% železa.7

Hrana bogata z železomIzpadanje las - hrana bogata z železom

Absorbcijo železa zavirajo tudi fitati, polifenoli iz pravega in zeliščnega čaja ter kalcij. Absorpcijo nehemske oblike železa pa spodbuja vitamin C.

4. CINK

Cink je nujno potreben element, ki je pomemben za normalno rast in razvoj organizma, nevrološke funkcije, reproduktivne funkcije, za celjenje ran in normalno delovanje imunskega sistema.

Izpadanje las - cinkCink prispeva k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, nohtov in kože

Prispeva tudi k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, nohtov in kože. Priporočen dnevni vnos cinka za odraslega je 7-10 mg. Najdemo ga v mesu in morskih sadežih, nekaj pa ga vsebujejo tudi živila rastlinskega izvora. Naš kolagen poleg biotina vsebuje tudi cink.8

5. BELJAKOVINE

Beljakovine skupaj z maščobami in ogljikovimi hidrati spadajo med makrohranila, saj jih je treba s hrano zaužiti v večjih količinah. Beljakovine v telesu delujejo kot encimi, so nujno potrebne za rast in razvoj, sodelujejo pri imunskem odzivu, izgradnji in delovanju mišičevja in imajo še mnoge druge funkcije.

Zelo pomembne so za izgradnjo beljakovin v telesu, kot so keratin, kolagen in elastin. Z uživanjem hrane namreč dobimo aminokisline, ki jih telo potrebuje za izgradnjo beljakovin.

Izpadanje las - beljakovineHrana bogata z beljakovinami

Odrasel človek naj bi potreboval med 0,8 in 1,9 g beljakovin, potrebe pa so odvisne od vsakega posameznika. Glavni vir predstavljajo meso in mesni izdelki, žita, žitni izdelki, mleko ter mlečni izdelki.9

6. PREHRANSKA DOPOLNILA ZA LASE

Eno najbolj znanih prehranskih dopolnil za lse, ki jih priporočamo za spodbujanje rasti in zdravja las, je Gaia Naturelle Kolagen shot.

Kolagen shot vsebuje hidroliziran ribji kolagen in beljakovine MSM, ki sodelujejo pri izgradnji strukture las (nastajanje keratina in kolagena), ter vitamine in minerale (biotin in cink) , ki so nujni za normalno delovanje celotnega organizma in spodbujajo regeneracijo.

Poleg zdrave prehrane in dodatkov ne pozabite na dovolj hidracije, saj je voda sestavni del vsake žive celice.

Ali kolagen pomaga pri izpadanju las?

Večkrat dobimo vprašanje, če kolagen pomaga pri izpadanju las. Raziskav o vplivu kolagena na lase, je premalo, da bi lahko to z zagotovostjo trdili.

Vem pa, da naše stranke poročajo o pozitivnem učinku kolagena na njihove lase. To je vidno tudi na spodnji sliki.

Izpadanje las - rezultati Kolagen shotaIzpadanje las - rezultati Kolagen shota

Kako kolagen učinkuje na lase?

Kolagen je bogat z aminokislinami, ki jih telo potrebuje za izgradnjo keratina, beljakovine, ki sestavlja lase. Ko zaužijete kolagen in druge beljakovine, jih vaše telo razgradi v aminokisline, ki se nato uporabijo za gradnjo novih beljakovin in spojin.

Izpadanje las - zgradba kolagenaKaj je kolagen in zakaj ga telo potrebuje? Več podrobnosti si lahko preberete tukaj.

Kolagen je sestavljen predvsem iz 3 neesencialnih aminokislin: prolina, glicina in hidroksiprolina. Prolin je tudi glavna sestavina keratina. Zato naj bi uživanje kolagena bogatega s prolinom, telesu zagotovilo gradnike, ki jih potrebuje za ustvarjanje las.10

Študijekažejo, da kolagen lahko deluje kot antioksidant in se bori proti poškodbam, ki jih povzročajo prosti radikali. Raziskave namreč kažejo, da lahko prosti radikali poškodujejo tudi lasne mešičke.11

Zakaj je ravno kombinacija kolagena in MSM-ja tako učinkovita?

Z vnosom kolagena, kot sem že omenila, telesu zagotovimo gradnike za tvorbo lastnega kolagena. Vendar pa kolagen ne spada med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da ne vsebuje vseh aminokislin.

Na tem mestu se spomnimo še kaj je keratin. Keratin je beljakovina, ki je glavni gradnik nohtov in las, je pa tudi sestavina kože. Ena izmed najpomembnejših aminokislin za tvorbo keratina, ki jo je v kolagenu izjemno malo, je cistein.

Izpadanje las - Kolagen shot 10.000Kolagen shot 10.000 vsebuje 10g hidroliziranega ribjega kolagena, 2g MSM-ja, hialuronsko kislino, vitamin C & D ter 4 mg cinka.

Cistein ne spada med esencialne aminokisline, kar pomeni, da ga je našo telo sposobno proizvesti samo. Tu pa nastopi MSM. Cistein je namreč značilen po tem, da vsebuje v svoji strukturi žveplo, MSM pa predstavlja vir tega žvepla.

Torej za tvorbo keratina, ki gradi nohte, kožo in lase je potreben cistein, za tvorbo cisteina pa je potrebno žveplo, ki ga dobimo iz MSMja.12

Izpadanje las – kdaj obiskati zdravnika?

Marsikaj lahko naredimo sami – poskrbimo za zdrav življenjski slog, popijemo dovolj tekočine, uživamo uravnoteženo prehrano in se izogibamo pretirani uporabi kemikalij na laseh.

Izpadanje las pri ženskahIzpadanje las pri ženskah

Vendar, ko nastopi nenadno izpadanje las, ki jo spremljajo druga znamenja bolezni, kot so:

  • povišana telesna temperatura
  • izguba ali porast telesne mase
  • slabo počutje
  • utrujenost
  • zaprtost

je dobro, da obiščemo zdravnika.

V nosečnosti, s staranjem, pri motnjah hranjenja in po jemanju nekaterih zdravil, nas izguba las ne preseneča. V kolikor, pa se pojavijo zgoraj napisani znaki, pa je lahko to vzrok bolezni, kot so: slabokrvnost, nizka raven hormonov ščitnice, kronične bakterijske ali glivične okužbe,.. 13

VIRI:

1 Hair loss 

2 Diagnosing and treating hair loss 

3 Zgradba las 

4 Nutritional factors and hair loss 

5 Biotin 

6 Jod 

7 Železo 

8 Cink 

9 Beljakovine 

10 The structure of people's hair 

11 Collagen: The fibrous Proteins of the Matrix 

12 MSM – več kot mineral lepote

13 Izpadanje las 

Povejte naprej:


Oznake: #izpadanjelas #zdravilasje #pl

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...