Pojdi na glavno vsebino
0

Izpadanje las po porodu

Izpadanje las po porodu

Izpadanje las po porodu je nadloga, ki pesti večino novopečenih mamic. Temu se je težko izogniti, je pa povsem mogoče pospešiti rast las in s tem omiliti videz plešavosti.

Brez panike! Izpadanje las po porodu je normalno. Lahko pa je zaskrbljujoče odkritje. Opravljate svojo običajno rutino nege las; uživate v trenutkih, ko ste sami in lahko poskrbite zase. Ko nenadoma pogledate na krtačo in ugotovite, da so v ščetine zapleteni veliki kupi vaših las!

Brez panike, poporodno izpadanje las je normalno. Preberite več o tem, kaj povzroča poporodno izpadanje las, kako dolgo traja in o kako si lahko pomagate sami.

Kazalo vsebine:

Kaj povzroča izpadanje las po porodu?

Kako hormoni vplivajo na rast las?

Kdaj se začne izpadanje las po porodu?

Moja izkušnja

Katero hranilo je najbolj ključno za rast las?

Katera hrana pomaga pri izpadanju las?

Kaj povzroča izpadanje las po porodu?

Vsi lasje na našem telesu rastejo v ciklu, ki lahko traja od dveh do sedmih let. Aktivna ali rastna faza pramena las se imenuje anagen in določa dolžino naših las. Po določenem času lasni mešiček preide v prehodno fazo (imenovano katagen), preden preide v fazo mirovanja (telogen). Nastane izpadanje (eksogen) in proces se začne znova.

Na rast las lahko vplivajo spremembe, povezane z ravnjo hormonov pred nosečnostjo, med njo in po njej. Povsem normalno je, da se po porodu pojavi hormonsko neravnovesje, in eden od simptomov hormonskega neravnovesja je poporodno izpadanje las.

Izpadanje las po porodu

Medicinski izraz za poporodno izpadanje las je telogen effluvium. Stanje, ki se imenuje tudi poporodna alopecija, je razmeroma pogosto in v mesecih po porodu prizadene od 40 do 50 % žensk.

Do poporodnega izpadanja las pride po porodu zaradi nenadne spremembe hormonov v telesu, zlasti spremembe med progesteronom in estrogenom.

Kako hormoni vplivajo na rast las?

Pri nosečnicah, ženskah po porodu in ženskah v menopavzi je estrogen glavni hormon, ki vpliva na rast las.

Med nosečnostjo vaše telo poveča količino estrogena, ki ga proizvaja, kar signalizira, da več foliklov preide v fazo rasti kot v fazo mirovanja v ciklu rasti las. V tem času so lahko vaši lasje bolj polni in debelejši. Opazite lahko tudi, da vaši lasje med nosečnostjo rastejo bistveno hitreje kot pred nosečnostjo.

Po porodu raven estrogena upade (vrne se na raven pred nosečnostjo), zaradi česar lasni mešički preidejo v fazo mirovanja in raste manj las. Po približno 100 dneh mirovanja začnejo lasje izpadati.

Poleg sprememb estrogena in progesterona v poporodnem obdobju na raven hormonov vplivata tudi stres in prehrana, kar lahko vpliva na rast las.

Tiroiditis, ki ga povzroči vnetje ščitnice, povzroči neravnovesje ščitničnih hormonov, kar lahko prav tako vpliva na rast las.

Kdaj se začne izpadanje las po porodu?

Ženske lahko začnejo doživljati poporodno izpadanje las dva do štiri mesece po porodu. Obseg izpadanja las je pri vsaki ženski drugačen in ni vedno odvisen od kakovosti ali količine las med nosečnostjo. Izpadanje las se lahko zdi bolj ekstremno, če imate daljše lase ali če so vam med nosečnostjo lasje močno rasli.

Lasje po porodu

Kako dolgo traja izpadanje las po porodu?

Zdaj, ko veste, kdaj in zakaj se začne, se morda sprašujete, "kdaj se poporodno izpadanje las ustavi"?

Pomembno se je zavedati, da je poporodno izpadanje las le začasno. Pri mnogih ženskah je štirimesečno poporodno izpadanje las povsem običajno, poporodno izpadanje las pa se lahko nadaljuje več mesecev. Običajni vzorci rasti las se običajno vrnejo po 6 mesecih po porodu, pri nekaterih ženskah pa lahko poporodno izpadanje las traja tudi do enega leta po porodu.

Moja izkušnja

1. Po prvem porodu

Prvo nosečnost sem imela naravnost sijoče, bujne in močne lase. Niso se mastili in niso izpadali. Približno štiri mesece po porodu se je začelo grozljivo izpadanje las. Lasje so bili povsod, po tleh, po celi kopalnici, na postelji, večkrat celo v hčerkini plenici.

Takrat še nisem vedela, da je izpadanje las po porodu povsem normalen poporodni fiziološki proces in da se bo stanje kmalu popravilo. Zato sem si nekoč lepe lase postrigla čisto na kratko. Takoj mi je bilo žal, čeprav menda ni izgledalo slabo. Počasi so začeli poganjati novi lasje in stanje se je normaliziralo. Do naslednje nosečnosti. 

2.Po drugem porodu

Po drugem porodu je bila zgodba podobna, le da sem tokrat vedela, kaj me čaka in se že med nosečnostjo odločila, da se tokrat ne postrižem, ampak poskusim z raznimi šamponi proti izpadanju las. Nič ni pomagalo. Ali pa nisem dovolj dolgo vztrajala, ne vem.

3. Po tretjem porodu

Seveda me je doletelo izpadanje las po porodu tudi tretjega otroka. Vendar sem bila pripravljena in oborožena s pravo, funkcionalno hrano, s katero sem dosegla, da so lasje veliko hitreje rasli. Da so manj izpadali ne bom trdila, ker nisem 100 % prepričana, mali laski pa so res poganjali zelo hitro.

Že med nosečnostjo sem ves čas uživala chia semena, MSM, kolagen, vitamin C in neoluščeno proso. Zelo očitna razlika ob uživanju omenjene hrane je bila vidna na mojih nohtih in na mojih laseh, na koži pa se mi je naredilo manj pigmentnih madežev, kot v prvih dveh nosečnostih (tudi zaradi uporabe kreme z zaščitnim faktorjem, vsak dan!).

Katero hranilo je najbolj ključno za rast las?

Beljakovine. Beljakovine so za naše življenje tako pomembne, da si zaslužijo, kar svoj naslov.

Beljakovine namreč osnovni gradniki človeškega telesa. Iz njih so sestavljena tkiva, organi in drugi deli telesa. Potrebujemo jih za regeneracijo, rast in razvoj organov in razne biološke funkcije.

Človeško telo samo izdeluje beljakovine, ki jih potrebuje za obnovo organizma, a za to potrebuje aminokisline. Slednje pa v telo vnesemo z beljakovinskimi živili, ki se nato v prebavi razgradijo na aminokisline.

Tudi naši lasje so zgrajeni iz beljakovin, zato lahko pomanjkanje le teh povzroči izpadanje las. Keratin je glavna strukturna beljakovina las (in tudi nohtov), in predstavlja kar 80 % lasu. Lasem daje obliko in trdnost.

Temelj za gradnjo keratina so proteini v hrani, zato poskrbite za uravnoteženo prehrano. Proteini v laseh so sestavljeni iz okoli 20 različnih aminokislin. Te pa iz elementov, kot je:

  • žveplo
  • ogljik
  • vodik
  • kisik in dušik

Ravno za to je zelo priporočljiva uporaba MSM-ja. Zakaj?

MSM namreč predstavlja vir žvepla. Molekula MSM vsebuje kar 33 % žvepla v organski obliki, kar pomeni, da 100 mg MSM-ja vsebuje 33 mg žvepla. Dokazano je, da žveplo, ki ga vsebuje MSM lahko:

  • pomaga pri luskavici, ekcemih, rosacei, aknah in dermatitisu
  • pomaga pri zmanjševanju oteklin in vnetij
  • iz telesa izloča težke kovine

in najpomembnejše, žveplo, ki ga vsebuje MSM lahko poveča proizvodnjo kolagena in keratina, 2 najpomembnejši sestavini za rast las. Lahko bi rekli, da so keratin, kolagen in elastin čarobne sestavine popolnih las.

Zato poskrbite, za zadosten vnos beljakovin. Naj bo v vaših obrokih dovolj piščanca, purana, rib, mleka in mlečnih izdelkov, ter seveda, jajc, stročnic in oreščkov.

Katera hrana lahko pomaga pri izpadanju las?

1. Chia semena

Chia semena uživam res že zelo dolgo. Mislim da, odkar so prišla na slovensko tržišče. Enostavno sem navdušena nad hranilno vrednostjo teh čudežnih semen. Vsebujejo predvsem ogromno železa, kalcija, kalija in super dozo omega 3 in omega 6 maščobnih kislin.

Železo namreč močno vpliva na zdravje našega lasnega mešička in lasne korenine. Omega -3 maščobne kisline pa se nahajajo v celicah lasišča in pomembne  tudi za proizvodnjo olja, ki preprečuje, da bi imeli suho lasišče. Prav tako preprečujejo vnetne procese v telesu in nas varujejo pred izpadanjem las.

Chia semena

V zadnji nosečnosti je bila na dan poroda vsebnost železa v moji krvi 147 g/L! Predvidevam, da tudi zaradi chia semen. Od rdečega mesa sigurno ne. Chia je še vedno skoraj vsak dan na mojem meniju. Poleti v limonadi in na solatah, pozimi v juhicah, občasno v kakšne smutiju, vedno pa v domačih piškotkih.

2. Ricinusovo olje

Ricinusovo olje se pridobiva iz ricinusovih semen. 80 % olja sestavljajo trigliceridi, ki vsebujejo 12-hidroksi maščobno kislino, ki je vzrok, da je olje dragocena kemijska surovina. Ricinusovo olje (Ricinus communis) se veliko uporablja v kozmetični industriji.

Serum za rast trepalnic Gaia Naturelle

Zaradi nizke molekularne mase lahko prodre globoko v kožo. Uporablja se v boju proti strijam in prvim znakom staranja, spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina, ki omehča in navlaži kožo. Zato je čudovito sredstvo proti gubam. Večinoma pa se uporablja pri poškodovanih laseh ter okrepitvi obrvi in trepalnic.

3. Biotin

Biotin, oz. vitamin B7 in vitamini B kompleksa so nujno potrebni za rast las. Vitamin B3 (niacin) na primer pomaga pospešiti prekrvavitev celotnega lasišča, kar pospeši rast las.

Biotin pa je najpomembnejši vitamin za rast las, ker v veliki meri proizvaja keratin. Hkrati pa preprečuje tudi izpadanje in sivenje las.

Hrana bogata z biotinom

Biotin vsaj v manjših količinah, vsebuje mnogo živil. Najbogatejši viri biotina v prehrani so organsko meso, jajca, ribe, meso, semena, oreščki in nekatere vrste zelenjave (sladek krompir).

Seveda pa lahko tako kot cink zaužijete s pomočjo prehranskih dopolnil.

4. Kolagen

Kolagen je najpomembnejša struktura beljakovina v našem telesu. Predstavlja kar 1/3 vseh beljakovin v telesu. Mnogi rečejo, da je kolagen kot lepilo, ki drži naše telo skupaj.

In res je. Najdemo ga v vseh vezivnih tkivih, kosteh, stenah človeških organov, koži, laseh, nohtih.

Kolagen ima pomemben vpliv na elastičnost naše kože, nohte in naše lase. Zato je pomembno, da uživamo kolagen, saj ta poskrbi za:

  • elastičnost kože
  • trdne nohte
  • močne lase in rast las
  • prebavo
  • gibljivost sklepov

Kolagen naše telo lahko sintetizira samo, vendar začne sinteza lastnega kolagena z leti upadati. Telo naj bi po 25. letu proizvedlo kar 1% manj kolagena.

To lahko opazimo v upadli, manj čvrsti koži, pojavu prvih gubic, krhkih in lomljivih nohtih, ter povečanem izpadanju las ter izgubi sijaja.

Ali lahko nadomestimo izgubljen kolagen? Žal ne. Lahko pa z jemanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo hidroliziran kolagen spodbudimo telo, da začne ponovno sintetizirati kolagen in ohranimo zaloge preostalega kolagena v telesu.

Neoluščeno proso - recept za malico proti izpadanju las

Večkrat sem že slišala in marsikje prebrala, da proso pospeši rast las, zato sem si ga kupila že med nosečnostjo. Ne stare, dobre mlečne prosene kaše, ampak neoluščeno proso. Neoluščeno zato, ker se največ hranil, ki pripomorejo k rasti las, skriva v ovojnici prosa.

Ovojnica vsebuje silicijevo kislino, ki vpliva na rast las, obnavljanje kože in nohtov. Na okus sem se sprva težko navadila, prosena kaša je le prosena kaša. Tako sem si že v zadnji polovici nosečnosti in vsaj pol leta po porodu vsak dan (res vsak dan) za dopoldansko malico naredila “palačinko za lase”.

Sestavine:

  • 2 žlički zmletega neoluščenega prosa
  • 2 žlički chia semen
  • 1 dl ovsenega mleka
  • cimet
  • ščepec soli
  • pusta skuta
  • kokosov sladkor
  • kokosovo olje

Postopek

Zmešaš proso, chia semena, mleko, cimet in sol, počakaš 5 minut, da chia semena nabreknejo in nastane gosta masa. Na manjši ponvi segreješ kokosovo olje, nanj zliješ maso in spečeš na obeh straneh. Na toplo palačinko posuješ malo kokosovega sladkorja, namažeš 2 žlici skute in poješ.

Opozarjam, da je palačinko zelo težko obrniti, ker je zaradi chia semen masa zelo lepljiva. Jaz sem si pomagala tako, da sem palačinko zvrnila na krožnik in potem hop nazaj na ponev. Ne obupajte pri prvem poskusu.

Težko rečem, kaj je tisto, kar mi je pri rasti las najbolj pomagalo. Verjetno kombinacija vsega skupaj. Kakšna pa je tvoja izkušnja? So tebi tudi po porodu izpadali lasje? Si se postrigla ali si šla v boj proti izpadanju las z naravnimi pripravki? Nekaj zame sigurno drži. Izpadanje las po porodu me sigurno ne bo več doletelo. Trije otroci so dovolj.

Povejte naprej:


Oznake: prehranska dopolnila izpadanje las po porodu poporodno izpadanje las nega las hrana za lase

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...