Pojdi na glavno vsebino
0

Izdelava naravne kozmetike

Izdelava naravne kozmetike

Izdelava kozmetike doma se mogoče zdi preprosta. Na internetu najdemo recept, vse sestavine zmešamo v loncu iz kuhinje in imamo doma narejen kozmetični izdelek. Če izdelujete izdelke za osebno rabo (pazljivost pri mikrobiologiji!), je tudi tako ok, pri proizvodnji kozmetike za prodajne namene pa stvari niso tako zelo enostavne.

Od ideje do kozmetičnega izdelka

Pri izdelavi kozmetičnih izdelkov za prodajne namene moramo najprej razumeti, kaj si naše potencialne stranke želijo, preiskati trg in ugotoviti česa primanjkuje in kje je še prostor za izboljšave. Meni se je sprva sicer zdelo, da je na trgu že vse, kar potrošniki želijo, vendar se je izkazalo, da tudi za moje izdelke še obstajajo kupci :)

Ko je formulacija kozmetičnega izdelka ustrezna (stabilna, senzorično ustrezna), je priporočljivo, da izdelek testira čimveč ljudi. Kar je dobro za vas, ni nujno dobro tudi za večino. Izdelek mora biti pred testiranjem fizikalno, kemijsko in mikrobiološko stabilen. Izbrati je potrebno tudi ustrezno embalažo, ki ne bo vstopala v interakcije s formulacijo in bo ohranila izdelek čim več časa stabilen.

Formuliranje kozmetičnega izdelka

Formuliranje kozmetičnega izdelka je dosti bolj komplicirano kot se morda zdi. Na internetu je sicer mnogo receptov, vendar je za izdelavo kvalitetne formulacije vseeno potrebnega precej znanja. Če recimo doma želite izdelati kozmetični izdelek, ki vsebuje vodo (npr. kremo za obraz) je prvo vprašanje, kateri konzervans uporabiti. Namreč vsi kozmetični izdelki, ki vsebujejo vodo, morajo vsebovati ustrezen konzervans, ki kremo ščiti pred mikrobiološko kontaminacijo ves čas uporabe. Drugi izziv je izbira emulgatorja. Emulgator je snov, ki povzroča in pospeši nastanek emulzije (pomaga združiti vodno in oljno fazo). Vsak emulgator ima svoje specifične lastnosti, zato je potrebnih nekaj izračunov, da ugotovimo ali bo kompatibilen s formulacijo.

Anja Bordon

Kaj pa Zakonodaja?

Ko se odločimo, da bomo izdelke tudi prodajali, moramo upoštevati Uredbo št. 1223/2009 o kozmetičnih izdelkih. V tej Uredbi so navedene vse sestavine, ki se lahko uporabljajo za izdelavo in njihove dovoljene koncentracije. Vsak izdelek, ki pride na trg, mora imeti izdelano tudi poročilo o varnosti. V tem poročilu morajo biti dokazane fizikalna, kemijska in mikrobiološka stabilnost, izvor spojin, njihova količina in toksikološki profil. Vsak izdelek mora torej pred vstopom na trg imeti kar zajeten kupček dokumentacije, potrebno pa ga je prijaviti tudi v CPNP portal.

Tukaj se še ne konča, na vrsti je še GMP

GMP ali dobra proizvodna praksa so načela, ki se jih mora držati vsak proizvajalec, naj kozmetiko izdeluje doma ali v velikem proizvodnem obratu. Vključuje ustrezno sanitarno-tehnično izvedeno infrastrukturo in ustrezno usposobljeno osebje. Proizvodni proces mora potekati tako, da se tveganja za končni izdelek in s tem tudi za zdravje potrošnika zmanjšajo na minimum. GMP določa postopke čiščenja, ustrezne kontrole vhodnih surovih, osebja, prostorov, opreme, proizvodnje in končnega izdelka.

Standardi glede čistosti

Za kozmetične izdelke se ne zahteva izdelava v sterilnem okolju, vseeno pa v okolju ne sme biti določenih patogenov, ki bi se lahko pojavili v našem končnem izdelku. V domačem okolju moremo tako zagotoviti, da bo izdelek popolnoma varen. Za izdelavo kozmetičnih izdelkov moramo imeti vsaj poseben prostor, v katerem uporabljamo opremo samo za izdelavo kozmetike.

Kako proizvodnja naravne kozmetike izgleda pri meni?

Sama sem na začetku svoje poti proizvajala doma, v za to namenjenem prostoru. En otrok je sicer ostal brez svoje sobe, vendar za začetek posla je bila to pač edina primerna odločitev. V sobi je bilo vse, kar potrebuje majhen laboratorij, delovna miza, omare za surovine, tehtnica, mešalniki, hladilnik, kuhalna plošča, steklovina, regali za končne izdelke in še kaj bi se našlo. Prostor je pregledala tudi zdravstvena inšpekcija oziroma Urad za kemikalije in potrdila, da ustreza vsem standardom za izdelavo naravne kozmetike.

Kozmetiko za prodajo torej lahko izdelujete tudi doma, vendar morate pri tem upoštevati določena pravila, ki zagotavljajo njihovo popolno varnost. Vseeno svetujem, da za proizvodnjo kozmetike raje izberete preverjenega proizvajalca s strokovnim znanjem na področju kozmetike in pravimi proizvodnimi linijami.

Na slovenskem trgu sicer je nekaj izbire, z veseljem pa priporočam prijateljico in super žensko Nino Slapšak Milošič. Nina je ustvarila blagovno znamko naravnih čistil in pralnih praškov Odori, sicer pa je magistra kemijskega inženirstva in mislim, da ni produkta, ki se ga ne bi lotila. Če vas mika ustvariti lastno blagovno znamko, jo najdete tukaj.

 

Povejte naprej:


Oznake: kozmetika naravna kozmetika Zakonodaja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...