Pojdi na glavno vsebino
0

Hidrolizirani kolagen, kolagenski peptidi, prekurzor kolagena, kolagen

Hidrolizirani kolagen, kolagenski peptidi, prekurzor kolagena, kolagen

Med iskanjem najbolj ustreznega prehranskega dopolnila s kolagenom, verjetno pogosto naletite na težavo. Na enem izdelku piše, da vsebuje kolagen, na drugem, da vsebuje kolagenske peptide, hidrolizirani kolagen ali prekurzor kolagena. Kolagen vemo kaj je, kaj pa so vse ostale spojine?

Najprej malo kemije 

Torej, kolagen je protein živalskega izvora. Proteini so sestavljeni iz peptidov. In te peptide sestavljajo aminokisline. Vsaj 3 med seboj povezane aminokisline tvorijo en peptid.

V kolagenu so tri bistvene aminokisline in sicer glicin, prolin in hidroksiprolin, ki so med seboj povezane in tvorijo en peptid. Vendar je kolagen sestavljen iz veliko peptidov, ki so povezani skupaj. Na primer: kolagen tipa I je sestavljen iz 3 vijačnic in vsaka vsebuje 1050 aminokislin.

Kaj se dogaja s kolagenom, ko ga zaužijemo?

Tukaj se spomnimo srednješolske biologije. Vemo, da se v prebavnem traktu razgrajujejo ogljikovi hidrati, maščobe in proteini s pomočjo encimov. Proteini se prebavljajo v želodcu s pomočjo encimov (proteaze). Proteaze razgradijo proteine do peptidov in aminokislin, ki so esencialne za delovanje vseh celic v telesu. Te aminokisline se lahko absorbirajo v krvni obtok in pridejo do tarčnega mesta.

Kako poteka izgradnja kolagena v telesu?

Aminokislinski ostanki (glicin, prolin in hidroksiprolin) se med seboj povežejo in tvorijo kolagenske verige. Te kolagenske verige so tako imenovani prekurzorji kolagena ali prokolageni. Sinteza kolagena se nadaljuje v celičnih organelih, dokler ne nastane prokolagen tipa I. Ta se prenese v zunajcelični prostor, kjer se določeni deli odstranijo tako, da nastane protein kolagen.

Kakšna je torej razlika med kolagenom, kolagenskimi peptidi in prekurzorjem kolagena?

Dejstvo je, da nobena izmed teh oblik ni ne boljša in ne slabša. Peptidi so gradniki proteinov, tako da se absorpcija pri zaužitju celotnega proteina, kolagenskih peptidov ali prekurzorjev kolagena popolnoma nič ne razlikuje. V vsakem primeru gredo vse oblike skozi prebavni trakt, kjer jih razgradijo encimi na iste osnovne gradnike, torej aminokisline. Mogoče imajo encimi pri slednjih dveh malenkost manj dela, vendar je končni produkt enak.

Hidrolizirani kolagen

Hidrolizirani kolagen je ena izmed najpogostejših oblik kolagena v prehranskih dopolnilih. Predelan je tako, da ga sestavljajo peptidi z molekulsko maso do 10000 Da. Predklinične študije kažejo, da hidrolizirani kolagen stimulira regeneracijo kolagenskega tkiva s povečevanjem sinteze kolagena in sintezo glikozaminoglikanov ter hialuronske kisline. Absorpcija hidroliziranega kolagena iz prehranskega dopolnila je približno 97%, medtem ko je absorpcija kolagena iz hrane manj kot 30%.

Objava je nastala v sodelovanju s Cosmedoc.si

Povejte naprej:


Oznake: hidrolizirani kolagen kolagen kolagenski peptidi prekurzor kolagena

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...