Pojdi na glavno vsebino
0

Hialuronska kislina za sklepe - ali je res učinkovita?

Hialuronska kislina za sklepe - ali je res učinkovita?

Hialuronska kislina za sklepe? Seveda, v našem telesu namreč deluje kot naravni gel, ki sklepe navlaži in odpravi bolečine tudi pri ljudeh z osteoartritisom.

Hialuronska kislina v našem telesu deluje kot naravni vlažilni gel za sklepe. Dokazano je, da lahko spodbudi sintezo hrustančnega matriksa, zmanjša vnetje, spodbudi sintezo endogene hialuronske kisline ter izboljša prožnost in vlažnost sklepnega hrustanca.

S staranjem se sinteza količine hialuronske kisline v telesu zmanjša, kar lahko privede do težav z gibljivostjo sklepov. Pomanjkanje hialuronske kisline namreč povzroči oslabitev in stanjšanje hrustančnega tkiva. Ko se nivo snovi obnovi, lahko obrabljeni hrustanci ponovno delujejo ''brez napak''.

Hialuronska kislina ni bistvena samo za gibljivost sklepov, temveč je tudi ključna komponenta zdrave kože, kjer preprečuje preveliko izgubo vlage in je ključna za vlaženje kože. Brez zadostne količine vode, se koža izsuši in je manj učinkovita v funkciji zaščitne bariere. Prav tako pomaga tudi pri hitrejšem celjenju ran.

Zakaj je hialuronska kislina potrebna za sklepe?

Če smo učinek kolagena na sklepe primerjali z učinkom WD-40 na verigo na vašem kolesu, lahko karikirano rečemo, da ima hialuronska kislina za sklepe enako vlogo kot olje v motorju vašega avtomobila. Po določenem času je treba olje v motorju zamenjati, ker vročina in trenje zmanjšujeta njegovo viskoznost.

Hialuronska kislina za sklepe - oslabitev sklepnega hrustanca

Po več prevoženih kilometrih in s tem pretirano obrabo, olje ni več sposobno ščititi kovinske površine. Hialuronska kislina na enak način deluje v sklepih. S staranjem se viskoznost sinovialne tekočine zmanjša, in ker ta oslabi, ni več sposobna zaščititi sklepov. S tem se poveča trenje in poškoduje površina hrustanca.

Hialuronska kislina lahko obnovi običajno viskoznost sinovialne tekočine, saj je naravni glikozaminoglikan, ki zaradi svoje viskoznosti, elastičnosti in drugih reoloških lastnosti deluje kot ''blazina'' in mazivo v sklepih in drugih tkivih. Poleg tega lahko vpliva na način, kako se telo odziva na poškodbe.1

Kaj je hialuronska kislina?

Hialuronska kislina je ena od najbolj hidrofilnih (ima rada vodo) molekul v naravi in jo lahko opišemo kot naravno vlažilno sredstvo. Ima namreč izjemno sposobnost zadrževanja vode, saj lahko v tkivih zadrži tudi do 1000-kratno maso vode glede na lastno težo.

Hialuronska kislina za sklepe

Poleg odličnega zadrževanja vode je hialuronska kislina biorazgradljiva in neimunogena (ne povzroča alergijskih reakcij). Njena edinstvena narava tako omogoča uporabo v številnih kličnih aplikacijah, njena konsistenca in prijaznost do tkiv pa omogoča, da se uporablja v izdelkih za nego kože kot odlično vlažilno sredstvo.Stranski učinki hialuronske kisline, pa se pojavljajo zelo redko.

Kje najdemo hialuronsko kislino?

Hialuronsko kislino tvorijo celice in naravno nastaja v našem telesu, kjer se pojavlja v obliki soli-hialuronat ter je del sinovialne tekočine v sklepih. Najdemo jo v:

  • mehkih vezivnih tkivih, vključno s kožo, popkovino
  • v sinovialni tekočini
  • in steklovini.

Dokazano je, da se pojavlja tudi v pljučih, ledvicah, možganih in mišičnih tkivih ter na mestih, kjer prihaja do trenja, v sklepih, tkivih, ovojnicah.

Hialuronska kislina za sklepe

Zaradi naravne prisotnosti hialuronske kisline v sinovialni tekočini, sklepni kapsuli in hrustancu se ta pogosto uporablja v ortopediji. 

Hialuronska kislina za sklepe

Med znotrajsklepne spremembe, ki jih lahko opazimo pri tej bolezni, spadajo zmanjšane količine GAG (hialuronske kisline), povečanje količine proteoglikanov in encimov, ki razgrajujejo kolagen, ter povečanje količine nakopičene vode.

Študije so pokazale, da hialuronska kislina spodbuja sintezo hrustančnega matriksa, zmanjšuje vnetje in spodbuja sintezo endogene hialuronske kisline ter izboljšuje prožnost in vlažnost sklepnega hrustanca.3

Hialuronska kislina za sklepe

Prehranski dodatki s hialuronsko kislino so zelo koristni za ljudi, ki imajo bolečine v sklepih.

Dokazano je, da jemanje 80-200 mg/ dan, vsaj 2 meseca znatno zmanjša bolečine v kolenih pri ljudeh z osteoartritisom, zlasti pri tistih, ki so stari med 40 in 70 let. 4 5

Hialuronska kislina ne učinkuje samo na sklepe

Biološke funkcije hialuronske kisline ne vključujejo samo njenih pozitivnih učinkov za sklepe, temveč tudi:

  •  vzdrževanje elastičnosti in viskoznosti tekočega vezivnega tkiva (sklepna sinovialna tekočina in očesna steklovina)
  • nadzor nad hidracijo tkiv in transportom vode,
  • sestavljanje proteoglikanov v tkivih
  • ter številne vloge, ki jih posredujejo receptorji, npr. ločevanje, mitoza in migracija celic.

Vpliv hialuronske kisline na kožo

Človeško telo vsebuje približno 15 g hialuronske kisline. Največ, kar 50 % se je nahaja prav v koži. Tam skupaj s kolagenom in elastinom predstavlja eno od glavnih sestavin vezivnega tkiva in skrbi za vlaženje in čvrstost kože.

Hialuronska kislina za obraz

Jemanje dodatkov hialuronske kisline lahko prepreči to zmanjšanje, saj v telesu zagotovi dodatne količine, ki se vgradijo v kožo. Dokazano je, da odmerki 120-240 mg na dan vsaj en mesec povečajo vlažnost kože. Hidrirana koža zmanjšuje tudi videz gub, kar morda pojasnjuje, zakaj več študij kaže, da je zaradi uživanja te kisline koža videti bolj gladka.6

Hialuronska kislina izboljšuje celjenje ran

Hialuronska kislina ne učinkuje samo na sklepe in kožo, temveč ima tudi ključno vlogo pri celjenju ran. Na mestu poškodbe namreč aktivira imunski sistem, olajša obnovo celic kože ter tako pospeši vse faze celjenja in zmanjša brazgotinjenje.

K hitrejšemu celjenju ran pripomore tako, da uravnava raven vnetja in signalizira telesu, da na poškodovanem mestu zgradi več krvnih žil.7

Dokazano je, da njena uporaba na kožnih ranah zmanjša velikost ran in lahko zmanjša bolečino. Ima tudi antibakterijske lastnosti, zato lahko pomaga zmanjšati tveganje okužb, če jo nanesemo neposredno na odprte rane.8

Kako sklepom in koži zagotovimo hialuronsko kislino?

Hialuronska kislina je priljubljena sestavina v različnih izdelkih. Bodisi so to prehranska dopolnila, lahko pa jo najdemo tudi v obliki dnevnih in nočnih krem, losjonov in serumov. Lahko pa se aplicira tudi z injekcijami.

Hialuronska kislina za sklepe v hrani

Poleg tega jo lahko dobite iz nekaterih živil, nekatera živila pa tudi vsebujejo hranila (magnezij, fitoestrogeni), ki jih telo uporablja za povečanje proizvodnje hialuronske kisline. Ena od takšnih živil je na primer kostna juha.

Ta vsebuje veliko beljakovin (tudi kolagena) in je dober vir spojin prolina glutamina, hondroitina in glukozamina. Prolin in glutamin sta dve vrsti aminokislin, ki sta gradnika beljakovin in spodbujata sintezo beljakovin v telesu. Hondroitin in glukozamin pa podpirata zdravje sklepov.

Katera oblika hialuronske kisline je najbolj učinkovita (za sklepe in kožo)?

Hialuronska kislina ima različne molekulske mase in nekatere formule so bolj učinkovite kot druge. Pri izbiri izdelkov, ki vsebujejo hialuronsko kislino, moramo paziti tudi na količino kisline , ki jo izdelek vsebuje.

Seveda, pa je odvisno tudi od tega, kakšne učinke želimo. Če želimo npr. hialuronsko kislino uporabljati za boljšo gibljivost sklepov, je priporočljivo, da jo uživamo v obliki prehranskih dopolnil.

Hialuronska kislina za sklepe v obliki prehranskih dopolnil

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo hialuronsko kislino, naj bi imela enake učinke kot serum in injekcije. Hialuronska kislina, ki je prišla skozi prebavni trakt, lahko deluje na tri načine: del kisline se absorbira v nedotaknjeni obliki, drugi del se razbije v sladkorje, tretji del pa spodbuja širjenje koristnih bakterij v prebavnem traktu, kar vodi k splošnemu izboljšanju zdravja, imunosti in celo sklepov.

Hialuronska kislina za sklepe - kolagen

Zakaj pri GaiaNaturelle priporočamo Kolagen shot 10.000?

Naš Kolagen shot 10.000 je visoko koncentrirano prehransko dopolnilo z 10.000 mg hidroliziranega ribjega kolagena, MSMjem, hialuronsko kislino, vitaminoma C in D ter cinkom. Še posebej je namenjen ljudem, ki imajo težave s sklepi, saj vsebuje visoko koncentracijo kolagena (10 g), MSMja in hialuronsko kislino, ki blagodejno vplivajo na sklepe.

Dejstvo je, da je gibljivost sklepov in fleksibilnost vezi v telesu v precejšni meri odvisna od prisotnosti kolagena. Pomanjkanje kolagena v vezivno- hrustančnih delih telesa lahko povzroči nemalo težav, ki pričnejo oteževati gibanje.

Kolagen shot 10.000 lahko zaradi višje vsebnosti količine kolagena, MSMja in hialuronske kisline, pripomore k hitrejši regeneraciji sklepov , kar boste ob redni uporabi opazili v lažjem gibanju in bolj poskočnem koraku.

Dokazano je namreč, da jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebuje hidrolizate kolagena, dokazano omejuje škodljive učinke UV žarkov, ki zmanjšajo elastičnost tkiv in kože, saj hidrolizati kolagena povečajo proizvodnjo hialuronske kisline v tkivih in koži. Kombinacija kolagena in hialuronske kisline pomaga vzdrževati gibljivost sklepov, elastičnost kože in zmanjša izgubo vode, kar je pomemben faktor pri preprečevanju vidnih znakov staranja.

Hialuronska kislina v kozmetiki

V topičnih izdelkih za nego kože najdemo tri glavne vrste hialuronske kisline.

  •      Visokomolekularna hialuronska kislina –  dobro navlaži kožo, saj na površini tvori film, ki preprečuje izgubo vode
  •      Srednjemolekularna hialuronska kislina - deluje na podoben način kot visokomolekularna hialuronska kislina
  •      Nizkomolekularna hialuronska kislina – ta prodre globlje v epidermalne plasti, saj ima molekule, ki so 40x manjše od molekul visokomolekularne hialuronske kisline, kjer podpre naravne mehanizme vlaženja kože in zagotavlja boljšo teksturo površine kože

Oblike hialuronske kisline za obraz

Zadnje študije so dokazale boljšo učinkovitost nizkomolekularne hialuronske kisline v primerjavi z visokomolekularno. Namreč molekule do velikosti 50 kDa boljše prehajajo kožo (velja za kozmetične izdelke). Zato lahko nizkomolekularna hialuronska kislina, ki prodre v kožo, vpliva na izražanje genov, ki sodelujejo pri obnavljanju kože in na ta način pripomore k zaviranju staranja in fotostaranja.

Pri izbiri kreme, se osredotočite na to, da vsebuje hialuronsko kislino ali natrijev hialuronat, ki je derivat hialuronske kisline. Temeljna razlika med temi oblikami je topnost, saj se natrijev hialuronat boljše absorbira v kožo. Prav tako je pomemben podatek, koliko hialuronske kisline izdelek vsebuje. Najboljša izbira so kreme in serumi z vsebnostjo vsaj 1 % kisline.

Stranski učinki hialuronske kisline

Dopolnjevanje hialuronske kisline za sklepe in za kožo, je bilo in je vedno bolj zdravstveno raziskano, rezultati pa potrjujejo njen pozitiven vpliv brez stranskih učinkov. Stranski učinki hialuronske kisline so zelo redki, saj človeško telo naravno proizvaja hialuronsko kislino.

Uporaba kisline v obliki tablet in krem velja za varno. Stranski učinki hialuronske kisline pa se lahko pojavijo pri injiciranju, kjer lahko vzbrizganje v sklep povzroči rdečico.

Tudi nosečnice in doječe ženske morajo biti previdne pri jemanju hialuronske kisline, pa tudi ljudje z anafilaksijo in drugimi resnimi alergijskimi reakcijami. Če torej spadate v katero od teh skupin, imate kronično bolezen ali jemljete zdravila, je priporočljivo, da se pred uporabo posvetujete s svojim zdravnikom

Izdelki, ki vsebujejo hialuronsko kislino

VIRI:

1 Role of hyaluronic acid in joint lubrication. Annals of rheumatic diseases

2 The application of hyaluronic acid in bone regeneration

3 Hyaluronic acid: the scientific and clinical evidence

4 Hyaluronic acid (hyaluronan): a review

5 Hyaluronic Acid. Drug evaluation

6 Hyaluronic acid for the treatment of osteoarthritis 

7 Hyaluronic acid in the third millennium

Povejte naprej:


Oznake: bolečine v sklepih hialuronska kislina za sklepe prehrana prehranska dopolnila kolagen naravna kozmetika

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...