Pojdi na glavno vsebino
0

Hialuronska kislina v kozmetiki in prehranskih dopolnilih

Hialuronska kislina v kozmetiki in prehranskih dopolnilih

Ste vedeli, da z uživanjem hidroliziranega kolagena povečate proizvodnjo lastne hialuronske kisline?

Hialuronska kislina je trenutno ena izmed najbolj iskanih anti-aging sestavin na trgu, poleg kolagena, seveda. In ni popularna kar tako, pripisujejo ji namreč kar precej pozitivnih učinkov.

Kaj je hialuronska kislina?

Hialuronska kislina ali hialuronan je polisaharid (veliko ogljikovih hidratov povezanih skupaj), sestavljen iz D-glukuronske kisline in N-acetilglukozamina. Je zelo hidrofilna molekula (ima rada vodo) in je zelo pomembna pri vzdrževanju mobilnosti tkiv. Prispeva k transportu vode tako, da vzdržuje nivo vlažnosti v tkivih in ohranja njihovo elastičnost. Poleg odličnega zadrževanja vode, je hialuronska kislina biorazgradljiva in neimunogena (ne povzroča alergijskih reakcij).

Kje najdemo hialuronsko kislino?

Človeško telo vsebuje približno 15 g hialuronske kisline in 50 % celotne se nahaja prav v koži. Največ je najdemo v epidermisu in dermisu. Študije navajajo, da se ena tretjina celotne mase hialuronske kisline vsak dan razgradi in ponovno izgradi (povezava do študije tukaj).

Hyaluron Face Cream

Kako sta povezana staranje in hialuronska kislina?

Človeške celice s staranjem izgubljajo sposobnost izgradnje hialuronske kisline. Zmanjšana proizvodnja se kaže v staranju kože, suhosti kože in pojavu gubic. S staranjem se zmanjša vlažnost kože, ta postane bolj hrapava in manj elastična, kar je posledica izgube hialuronske kisline.

Uporaba hialuronske kisline v kozmetiki in prehranskih dopolnilih

Hialuronska kislina ima pomembno vlogo v kozmetičnih izdelkih zaradi svoje sposobnosti vezave ogromne količine vode. Tukaj govorimo o tisočkrat več vode kot je njena lastna masa! Topikalno (zunanja uporaba) nanešen izdelek s hialuronsko kislino (krema za obraz) zmanjša znake staranja kože. 

Hyaluron Face Mask

2 tipa hialuronske kisline

Poznamo dva tipa hialuronske kisline, in sicer nizkomolekularno in visokomolekularno. Katera je sedaj katera? Visokomolekularna hialuronska kislina dobro navlaži kožo, saj na površini tvori film, ki preprečuje izgubo vode, medtem ko nizkomolekularna hialuronska kislina lahko prehaja kožo, kjer podpre naravne mehanizme vlaženja kože in zagotavlja boljšo teksturo površine kože.

Zadnje študije so dokazale boljšo učinkovitost nizkomolekularne hialuronske kisline v primerjavi z visokomolekularno. Namreč molekule do velikosti 50 kDa boljše prehajajo kožo (velja za kozmetične izdelke). Zato lahko nizkomolekularna hialuronska kislina, ki prodre v kožo, vpliva na izražanje genov, ki sodelujejo pri obnavljanju kože in na ta način pripomore k zaviranju staranja in fotostaranja.

Proizvodnjo lastne hialuronske kisline lahko povečamo

Kolagen shot

Jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo hidrolizate kolagena, dokazano omejuje škodljive učinke UV žarkov, ki zmanjšujejo elastičnost tkiv in kože, saj hidrolizati kolagena povečajo proizvodnjo hialuronske kisline v tkivih in koži. Kombinacija kolagena in hialuronske kisline pa pomaga vzdrževati elastičnost kože in zmanjša izgubo vode, kar je pomemben faktor pri preprečevanju vidnih znakov staranja.

Objava je nastala v sodelovanju s Cosmedoc.si

Povejte naprej:


Oznake: hialuronska kislina kolagen kolagen shot kozmetika prehranska dopolnila

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...