Pojdi na glavno vsebino
0

Ko si star, si star. Takrat nobena coprnija več ne pomaga.

Ko si star, si star. Takrat nobena coprnija več ne pomaga.

Včasih kakšen komentar pod mojimi objavami na Facebook strani Gaia naturelle poskrbi, da imam material za razmišljanje in očitno v glavo položi tudi idejo za pisanje bloga. ;)

Staranje je naravni proces

Staranje je genetsko pogojen proces. To sicer drži, ampak ali veste, da obstajata dve vrsti staranja? Ločimo namreč kronološko staranje in fotostaranje. In posledice slednjega lahko omejimo tudi sami.

Kronološko staranje

Proces kronološkega staranja je zelo počasen. Spremembe so vidne najprej na koži. Ta postaja suha, začne se tanjšati, postaja bolj bleda in pojavljajo se nepravilne pigmentacije. Posledica tanjšanja kože so tudi bolj vidne gube. Prav tako upada sinteza vitamina D in upočasni se celjenje ran.

To so spremembe, ki so vidne navzven. Kaj pa morfološke spremembe? Zmanjša se elastičnost kože, kar je posledica zmanjšane količine kolagena, elastina in hialuronske kisline, zmanjšuje pa se tudi žilna gostota.

Fotostaranje

To je vrsta staranja, ki je povzročena z dejavniki okolja in pospeši kronološko staranje. Je posledica dolgotrajnih škodljivih vplivov okolja, predvsem UV svetlobe, pa tudi kajenja, ozona, vetra. To je tisto staranje, na katerega imamo vpliv tudi mi sami.

Fotostaranje je povezano s povečano količino prostih kisikovih radikalov, ki povzročajo strukturne in funkcionalne spremembe v koži, kar se kaže kot:

  1. Zmanjšana sposobnost vezave vode
  2. Upočasnjena sinteza maščob (posledica je suha koža)
  3. Nepravilno luščenje kože / groba površina.
  4. Najbolj očiten znak fotostaranja je pojav nepravilne pigmentacije – hiperpigmentacije.

Zakaj se zgodi proces staranja?

S staranjem je močno povezana izguba esencialnih mikrohranil (cink, baker), vitaminov in predvsem beljakovin: kolagena, elastina ter tudi hialuronske kisline. Te beljakovine so bistvene sestavine, ki jih lahko "uporabimo" za upočasnjevanje procesa staranja. Namreč so komponente, ki jih s staranjem najbolj izgubljamo in njihova izguba se ne kaže samo v izgledu kože, ampak tudi v gibljivosti sklepov, elastičnosti žil, hitrosti celjenja ran, uravnavanju procesov vnetja.

Ste še vedno mnenja, da proti vidnim znakom staranja nič ne pomaga?

Pomen kolagena v procesu staranja

Poznamo več tipov kolagena in le ta je prisoten v skoraj vseh delih telesa kot so koža, lasje, nohti, sklepi, vzdržuje pa tudi elastičnost žil. Količina kolagena se v vseh teh delih telesa s staranjem zmanjšuje. Zato se jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kolagen, priporoča že od 25. leta dalje, saj se takrat v telesu že začne proces staranja. Kolagen iz prehranskih dopolnil najprej nadomešča izgubljeni kolagen v koži, nohtih in laseh. Če ga uživamo dalj časa, pa prepreči tudi razgradnjo kolagenskih vlaken v žilah ter v sklepih in tako vzdržuje vitalnost celotnega telesa, ne samo kože. 

Naslednjič, ko boste mnenja, da vsa ta prehranska dopolnila in kozmetika nič ne pomagajo, se spomnite, da se ne stara vaša zunanjost kar tako, ampak zaradi sprememb in pomanjkanja določenih hranil v telesu. 

staranje kolagen

Na zdravje ;)

Objava je nastala v sodelovanju s Tajko in Neli (Cosmedoc.si)

Povejte naprej:


Oznake: kolagen staranje prehranska dopolnila fotostaranje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...