Pojdi na glavno vsebino
0

Kaj povzroča dermatitis in kako ublažiti simptome?

Kaj povzroča dermatitis in kako ublažiti simptome?

Dermatitis je vnetna kožna bolezen za katero je značilna luskava, srbeča, suha in razdražljiva koža, ki se lahko pojavi tako na obrazu kot na telesu. Po ocenah naj bi imel vsak dvanajsti odrasel človek atopijski dermatitis.

Naša koža ima tako kot naše črevesje svojo mikrofloro. Ko je mikrobna združba spremenjena v primerjavi z normalnim stanjem, se ustvari možnost za razvoj različnih kožnih obolenj ali bolezni. Zaradi poškodovane kožne mikroflore se pogosto pojavijo kožne spremembe v obliki aken, dermatitisa in luskavice.

V tem prispevku se želimo osredotočiti na problem dermatitisa, saj kljub napredku v zdravljenju mnogi bolniki iščejo alternativne rešitve, še posebej, ko so standardna zdravljenja neučinkovita ali imajo neželene stranske učinke.

Kazalo vsebine:

Kaj je dermatitis?

Katere vrste dermatitisa poznamo?

Atopijski dermatitis

Kaj povzroča dermatitis?

Katera prehrana vpliva na dermatitis?

Splošni nasveti za blaženje dermatitisa

Kaj je dermatitis?

Dermatitis ali ekcem je stanje kože, za katerega so značilni vnetje, rdečina in srbenje. Najpogostejši vrsti dermatitisa sta atopični in kontaktni dermatitis. Koža postane suha in pogosto lahko postane boleča in razpokana. Intenzivnost simptomov se giblje od skoraj nemotečih izpuščajev do bolečih mehurjev.

Dermatitis na nogiNajpogosteje se pojavi lokalno na rokah, zadnji strani kolen, notranji strani komolcev, obrazu in lasišču, lahko pa tudi celotno telo.

Katere vrste dermatitisa poznamo?

Med najbolj pogoste vrste spadajo:

  1. Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis oz. atopijski ekcem je kronična vnetna bolezen kože. Pojavi se lahko v prav vseh starostnih obdobjih. Pogosto se razvije že v otroštvu in je podedovan. Spremljajo ga pordela, suha in rdeča koža.

  1. Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je posledica neposrednega stika kože s snovjo, ki povzroči alergijsko reakcijo ali draženje. Iz razdražene kože se lahko razvijejo večji izpuščaji in mehurji.

  1. Dishidrotični dermatitis

To obliko dermatitisa zaznamuje nenaden izbruh rdečice, luščenje kože in pojav mehurjev, predvsem na dlaneh in stopalih. Prizadene lahko ljudi vseh starosti, a se najpogosteje pojavi po 40. letu. Razlog za nastanek ni povsem znan.

  1. Seboroični dermatitis

Serboični dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, ki jo zaznamujejo belorumene luske. Slednje se pojavijo predvsem na predelu obraza in prsi.

Poleg tega poznamo tudi:

  • neurodermatitis (srbeči predeli kože, ki jih lahko povzroči povišan stres),
  • numularni dermatitis (okrogli vnetni izpuščaji, ki se lahko pojavijo po poškodbi kože),
  • statis dermatitis (ki ga zaznamujejo spremembe kože kot posledica slabe prekrvavitve),
  • dermatitis neglecta (ki se pojavi kot posledica slabe higiene).

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je vnetna kožna bolezen za katero je značilna luskava, srbeča, suha in razdražljiva koža, ki se lahko pojavi tako na obrazu kot na telesu. Najpogosteje se pojavlja pri dojenčkih in otrocih, redkeje pa se pojavlja tudi v dobi odraslosti. Po ocenah naj bi imel vsak dvanajsti odrasel človek atopijski dermatitis.

Atopijski dermatitis se lahko pojavi kjer koli na telesu, najpogostejši predeli pa so obraz (vključno s predelom okrog oči), vrat in dekolte, lasišče, pregibi komolcev in kolen, roke in stopala.

Atopijski dermatitisPri svetlopoltih ljudeh je prizadeti predel kože običajno pordel in lahko postane rjav. Pri temnejših polteh lahko prizadeta koža postane svetlejša ali temnejša, saj atopijski dermatitis vpliva na pigmentacijo.

Za atopijsko kožo sta značilni dve fazi in sicer akutna faza, ki jo imenujemo tudi ''faza izbruha'' ter neakutna faza. Ta obravnava obdobje med izbruhi, ko je atopijska koža bolj pomirjena in manj razdražljiva.

Kaj povzroča dermatitis?

Dermatitis povezujejo z oslabljeno funkcijo bariere kože in motnjo imunskega sistema. Namreč kadar je naravna funkcija bariere kože oslabljena, je koža bolj dovzetna za draženje in okužbo.

 Pri posameznikih z atopijskim dermatitisom so ugotovili povečanje bakterij Staphylococcus aureus in zmanjšano mikrobno raznolikost v kožnem mikrobiomu.

Poškodovana kožna mikrobiota je lahko posledica:

  • genetskih dejavnikov
  • podnebjem in onesnaženostjo
  • uporaba agresivnih izdelkov za nego kože,
  • prepogosti pilingi,
  • UV poškodbe,
  • prehrana z nizko vsebnostjo maščob,

Kako prehrana vpliva na dermatitis?

Številne raziskave so potrdile, da je hrana lahko vzrok za dermatitis, ki izbruhne v 2 do 24 urah po zaužitju določene hrane. V večini primerov je hrana vzrok za poslabšanje dermatitisa, ne pa tudi za njegov izbruh.

Vpliv hrane na dermatitisNekatera živila lahko poslabšajo izbruh dermatitisa.

Nekatera živila so pogosteje povezana z izbruhi ekcema. Pogosto veljajo za pogoste alergene, in sicer:

  • kravje mleko,
  • jajca,
  • gluten,
  • oreški,
  • ribe in školjke.

Reakcijo lahko povzročijo tudi druga živila, kot so paradižniki, citrusi in nekatere začimbe. Priporočamo, da se posvetujete tudi s svojim zdravnikom ali dermatologom, ki vas lahko napoti na alergotest.

Katera živila lahko pomagajo zmanjšati simptome dermatitisa?

1. Probiotiki

Obstajajo dokazi, ki kažejo, da bo zdrav imunski sistem pomagal izboljšati vaše splošno zdravje in vplival na vašo kožo. Zdrav prebavni sistem z raznoliko paleto dobrih bakterij v črevesju lahko pomaga okrepiti vaš imunski sistem. 

Živila bogata s probiotikiNa svoj jedilnik dodajte živila kot so jogurt, kefir, kislo zelje, miso, kruh iz kislega testa in kombuča.

Dokazano je, da je uživanje probiotične hrane, za izboljšanje črevesnih bakterij, lahko učinkovito v boju proti dermatitisu. Na voljo je veliko probiotičnih dodatkov, vendar je dodajanje probiotičnih živil v vašo prehrano tudi koristno. 

2. Jejte hrano, bogato z vlakninami

Vlaknine so ena tistih hranil v naši prehrani, ki so izjemno pomembna. Ohranjajo zdravje črevesja in prebavil, strokovnjaki pa jih povezujejo s preprečevanjem številnih sodobnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, rak debelega črevesa, debelost in razni vnetni kožni procesi.

Hrana bogata z vlakninamiŽivila, bogata z vlakninami, so cela zrna, oves, chia semena, leča, čičerika ter sveže sadje in zelenjava.

Nekateri bolniki poročajo, da se je njihov dermatitis zmanjšal ali popolnoma izginil po povečanju dnevnega vnosa sadja in zelenjave. Poleg tega, da sta sadje in zelenjava bogata z vlakninami, vsebujeta karotenoide, flavonoide, vitamine in minerale, ki zmanjšujejo oksidativni stres in vnetne citokine.

3. Povečajte vnos cinka

Cink je še posebej koristen za številne kožne bolezni. Pomanjkanje cinka se pogosto kaže na koži in laseh v obliki hrapave kože, počasnejšega celjenja ran, različnih kožnih lezij (dermatitis, luskavica, alopecija, motnje pigmentacije kože).

Hrana bogata s cinkomNaravni viri cinka so rdeče meso, temna čokolada, morski sadeži in bučna semena. Cink najdete tudi v našem prehranskem dopolnilu Kolagen shot.

Kako zmanjšati možnosti za izbruh dermatitisa?

Ker zdravila za atopijski dermatitis ni, za kožo najbolje poskrbite tako, da naredite vse, kar lahko, da zmanjšate možnosti za izbruh. Poleg spremembe prehrane so nekateri ugotovili, da jim pomaga naslednje:

1. Bodite pozorni na temperaturo vode

Pogosto umivanje v prevroči vodi lahko poškoduje zaščitno bariero kože in povzroči, da se izsuši. Grobe gobice in masažne ščetke lahko obremenijo atopijsko kožo. 

Umivajte se z mlačno vodo, omejite čas kopanja, po možnosti se raje oprhajte in kožo popivnajte, namesto da jo zdrgnete z brisačo.  Po vadbi se čim prej na hitro oprhajte, da ohladite telo in odstranite pot – vročina in pot lahko pri nekaterih ljudeh sprožita izbruh.  

Če si morate pri delu pogosto umivati roke ali če so roke izpostavljene močnim kemikalijam, poskušajte omejiti izpostavljenost. 

2. Zaščitite se pred soncem

 Zaščita pred soncem, je nuja tudi za vse tiste, ki se ne spopadate s dermatitisom. Ščiti nas namreč pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki, ki lahko povzročajo prezgodnje staranje kože, poškodujejo naš DNK in lipide.

Atopijska koža je suha že sama po sebi, zaradi sonca pa se še bolj izsuši. Omejite svojo izpostavljenost soncu, izogibajte se uram, ko je sonce najbolj intenzivno, zaščitite se z oblačili in nanašajte izdelek za zaščito pred soncem z ustreznim faktorjem

3. Nosite mehka, zračna oblačila

Skušajte se izogibati grobim in sintetičnim tkaninam na koži. Tudi volna lahko pri nekaterih povzroči srbečico. Nekateri detergenti za pranje lahko sprožijo reakcijo atopijske kože, zato izberite nebiološke izdelke, ki so prijazni do občutljive kože.

4. Ličila

Izberite izdelke, ki so bili posebej zasnovani za suho in občutljivo kožo, da zmanjšate možnosti draženja.

5. Skušajte zmanjšati stres

 Vaje za sproščanje, kot sta joga in meditacija, lahko pomagajo zmanjšati stres, ki je pogosto naveden kot sprožilec za atopijsko kožo, zlasti pri ženskah. 

Povejte naprej:


Oznake: dermatitis atopijski dermatitis vnetje kože ekcem težave s kožo dermatitis in hrana

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...