Pojdi na glavno vsebino
0

Ali derma roller zares deluje?

Ali derma roller zares deluje?

Derma roller (ali iglični roler ali iglični valjček) se uporablja za izboljšanje strukture kože in odpravljanje njenih nepravilnosti, nekateri mu pripisujejo učinek naravne kolagenske terapije.

Tehnika je poimenovana tudi kot microneedling. Le zakaj uporabljati to bolečo tehniko olepševanja kože, ko pa obstaja toliko drugih načinov? Zato ker v bistvu res deluje.

  1. Kaj je derma roller?
  2. Ali derma roller dokazano deluje?
  3. Moja izkušnja
  4. Nujno upoštevaj!
  5. Kje kupiti derma roller?

Kaj je derma roller?

Derma roller je izdelek, ki je v Sloveniji prisoten približno 10 let (po mojih podatkih). Gre za valjček z drobnimi iglicami različnih dolžin iz kirurškega jekla. Valjček je pripet na držalu, s katerim ga vozimo po koži. Iglice prebadajo povrhnjico kože in ranijo zgornjo plast usnjice. Postopek si lahko ogledate tukaj. Uporaba derma rollerja je predstavljena kot nežna (s tem se ne bi strinjala) in koži neškodljiva metoda, s katero odstranjujemo odmrle kožne celice in spodbujamo samoobnavljanje vrhnjih plasti kože.

Slovenski ponudnik tega pripomočka trdi, da glavni pozitivni učinek rolerja temelji na stimulaciji tvorbe kolagena. Ob uporabi derma rollerja naj bi se tvorba kolagena povečala za do 20 krat. Torej, teoretično naj bi “rolanje” stimuliralo tvorbo novega kolagena v zgornjih plasteh kože in tako izboljševalo stanje brazgotin, nastalih zaradi aken, brisalo strije, pigmentne madeže in plitvilo gubice, z uporabo valjčka pa lahko čez ranjeno kožo tudi lažje prestopajo snovi iz krem.

Ali derma roller dokazano deluje?

Zaenkrat še ne obstajajo resnejše raziskave, ki bi potrjevale karkoli od zgoraj naštetega. “Ideja spodbujanja tvorbe kolagena v koži je seveda dobra in ni izključeno, da bodo nadaljnje študije nekoč potrdile, da pri kateri od oglaševanih indikacij valjček res pomaga, zaenkrat pa pri uporabnikih derma rollerja na lastne oči brez malo domišljije nisem opazil posebnih razlik. So pa nekateri uporabniki izredno zadovoljni. Hvalospevov je za pol interneta in če želite malo več navdušenja in inspiracije za valjček, tega tam ne bo kmalu zmanjkalo. Tudi proizvajalci so tradicionalno objektivni in zadevo hvalijo brez posebnih zadržkov”.

Ta odstavek je zapis znanega plastičnega kirurga, ki seveda pravi, da je gube, ki jih v obraz vtisne mimika, bolj učinkovito odpraviti z botoksom ali polnili. Mimogrede, nič nimam proti plastičnim kirurgom, botoksu in ostalim polnilom in se z njegovo izjavo, da je botoks bolj učinkovit, seveda strinjam. Vseeno pa obstaja kar nekaj tehnik in proizvodov, ki lahko pomagajo do lepšega videza kože brez špikanja ali operacij.

Moja izkušnja

Derma roller sem kupila že skoraj 10 let nazaj. Ne spomnim se, kje sem izvedela zanj, verjetno sem nekje na internetu naletela na kakšno pozitivno izkušnjo odstranjevanja brazgotin. Sama sem namreč dolgo časa izvajala masaker na svoji koži.

To početje ima menda celo ime, imenuje se dermatilomanija (angleško tudi excoriation ali skin picking). Sicer pri meni ni bilo tako hudo kot je to mogoče videti na kakšnih fotografijah na spletu, sem pa res znala narediti brazgotino tudi tam, kjer na koži ni bilo ničesar “nepravilnega”.

Imam temno polt, zato sem postajala vedno bolj flekasta, polna pigmentnih madežev, kar je vidno tudi na fotografiji (temne pike niso mozolji, ampak njihove posledice). O tem bom mogoče več napisala kdaj drugič.

Derma roller sem prvič uporabila pozimi leta 2014, stara 30 let in že po prvi uporabi opazila razliko. Vedno sem se rolala zvečer, tik pred spanjem, saj ta tehnika ni ravno med najbolj nežnimi. Koža po uporabi valjčka zelo peče, tudi samo rolanje je kar boleče; odvisno, kako močno pritiskamo valjček in kako dolge iglice ima. Poleg tega sem se raje skrila pred vsemi, saj je po rolanju obraz živo rdeč.

Pred in po rolanju sem vedno naredila gelček (mešanico hidrolata ali vode, hialuronske kisline, vitamina e, MSMja, biotina in vitamina C) in ga nanesla na čist obraz. Na koži je bilo čutiti manj “reliefa”, ki je nastal zaradi brazgotin. Navdušena nad hitrim učinkom sem potem tisto zimo rolanje ponovila še 6x. Koža se je vidno izboljšala, ten se je bolj izenačil in kot že omenjeno, koža je postala bolj gladka.

Po rolanju nanesem še serum z vitaminom C, v katerega dodam kapljico eteričnega olja kadilne bosvelije. Se mi zdi, da se tako koža hitreje zaceli.

Zdaj se rolam mogoče enkrat na 2 meseca. Malo se mi ne da, malo zato, ker zdaj več ne uživam v mučenju same sebe :), malo pa zato, ker sem zdaj s kožo dokaj zadovoljna. Redno pijem kolagen, zjutraj se umivam z micelarno vodo, sperem, in nanesem vlažilno kremo. Zvečer se, poleg vsega naštetega, umijem tudi s našo gobico, na katero nanesem čistilni gel. Približno enkrat tedensko si na obraz nanesem glineno masko. Tako nekako vzdržujem stanje normalne kože.

Nujno upoštevaj!

Če se odločiš za uporabo derma rollerja doma, se drži naslednji pravil:

  1. Pred rolanjem dobro očisti kožo.
  2. Pred in po rolanju zelo dobro razkuži derma roller z alkoholom.
  3. Po uporabi derma rollerja nujno uporabljaj kremo z zaščitnim faktorjem, še boljše bo, če se nekaj dni popolnoma izogibaš soncu.
  4. Za domačo uporabo na obrazu je najbolj primeren derma roller s 540 iglicami in dolžino iglic 0,5 mm.
    derma roller

Kje kupiti derma roller?

Ta objava ni sponzorirana, delila sem le svojo izkušnjo. Spletnih trgovin, ki prodajajo derma roller, je v Sloveniji in tujini ogromno. Tudi razlike v ceni so ogromne. Sama sem imela v roki “edini pravi derma roller” (tako ga oglašuje slovenska spletna trgovina), derma roller iz Aliexpressa ter Aliexpressu podobne spletne trgovine, imenovane Cute. Edina razlika, ki sem jo opazila, je velika razlika v ceni.

“Rolanje” oziroma microneedling izvajajo tudi nekateri kozmetični saloni in večina jih priporoča, da se tehnika ne izvaja doma. Zase vem, da na microneedling v salon ne grem, se raje mučim sama, kot da me muči kozmetičarka.

Moja koža res ni perfektna, daleč od tega. Je pa veliko lepša kot pred nekaj leti. Moje veselje sigurno razumete tiste ženske, ki ne pogledate iz stanovanja brez pudra. Še vedno se pudram, ko kam grem, doma pa brez problema sprejmem obisk tudi popolnoma nenaličena, kar včasih ni bilo mogoče.

Povejte naprej:


Oznake: kozmetika

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...