Pojdi na glavno vsebino
0

Dejavniki, ki vplivajo na upad kolagena v telesu

Dejavniki, ki vplivajo na upad kolagena v telesu

Kolagen je glavna sestavina kože in vezivnega tkiva - tvori do 70 % obeh. Običajni proces staranja se začne odvijati, ko se zaloge kolagena v našem telesu začnejo upadati. Razgradnja kolagena se običajno začne pri tridesetih letih, vendar se lahko zaradi okoljskih dejavnikov zgodi hitreje ali prej.

Kazalo vsebine:

Kaj je kolagen

Kaj vpliva na razgradnjo kolagena

Kako zmanjšati upad kolagena v telesu

Kaj je kolagen?

Je beljakovina, ki je v našem telesu najbolj prisotna in nam je s staranjem prične primanjkovati. Po 25. letu začnemo izgubljati približno 1% kolagena na leto. Vloga kolagena v telesu je zelo pomembna, saj pomaga pri razvoju organov, celjenju ran in tkiv, obnovi roženice, dlesni in lasišča. Lahko bi rekli, da kolagen deluje kot ''lepilo'', ki drži naše telo skupaj, saj je odgovoren za stabilnost in trdnost telesnih tkiv.

Izguba kolagena se kaže v:

  • v slabem delovanju mišično-skeletnega sistema (togost)
  • vodi do nastanka gub, celulita, suhe kože
  • vodi do pomanjkanja sijaja v laseh in koži.

Do motenj v sintezi kolagena lahko pride tudi s trajnimi preobremenitvami (fizična dejavnost, vrhunski športi). Še večji upad kolagena pa doživijo ženske v obdobju menopavze in po njem zaradi znižane ravni estrogena.

Če želimo upad kolagena v telesu preprečiti oz. upočasniti vse te procese, moramo nadomestiti izgubljen kolagen v telesu.

Kaj vpliva na razgradnjo kolagena?

Dejavniki, ki pospešijo upad kolagena v telesu:

  1. Staranje

Izguba kolagena zaradi staranja se imenuje notranje staranje kože. Vsi drugi vzroki pa izgubo kolagena pa se uvrščajo pod zunanje staranje kože.

Notranje staranje kože je neizogibna posledica življenja. Prvi znak staranja kože je izguba mladostnega "sijaja", ki ga imate v najstniških letih in zgodnjih dvajsetih letih. Nadaljuje se s povečano suhostjo kože, stanjšanjem kože in pojavom drobnih linij, ki sčasoma preidejo v gube, ko se zaloge kolagena močno izčrpajo in koža izgubi elastičnost.

kolagen in staranje

Zmanjšanje kolagena v bistvu pomeni manjšo debelino kože, zaradi česar ste lahko izpostavljeni več različnim znakom staranja.

''Mlado'' kožo v namreč 80% sestavlja kolagen tipa I in okoli 15%  kolagen tipa III. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile postanejo debelejše in krajše. Posledica tega je izguba kolagena tipa I. Zaradi tega se razmerje različnih tipov kolagena v koži spremeni.

Posledično se gostota kolagena in elastina v dermisu zmanjša, zaradi česar se poslabša tudi struktura in elastičnost kože. Tako koža ne more več vzdrževati svoje oblike in se ne more tako ''tesno'' prilegati obrazu in postane bolj ohlapna, pojavljati se začnejo tudi gubice.

  1. UV- poškodbe (imenovane tudi fotostaranje)

Eden izmed glavnih dejavnikov, ki pospešuje razgradnjo kolagena v telesu je ultravijolično sevanje.UV-poškodbe so glavni vzrok za izgubo kolagena v koži, ki je odgovoren za 80-90 % pojavov staranja kože. Izpostavljenost UV-žarkom:

  • Zmanjšano sintezo kolagena v telesu
  • Poveča razgradnjo kolagena prek matriksnih metaloproteinaz (MMP) in drugih proteaz v koži. (Proteaze so encimi, ki razgrajujejo beljakovine, kot sta kolagen in elastin)

 V telesu se namreč kot posledica UV-sevanja tvori povečana količina prostih kisikovih radikalov. Naše se sicer lahko samo brani pred prostimi radikali s snovmi imenovanimi antioksidanti, vendar le do določene mere. Ko je radikalov preveč, antioksidanti več ne morejo odstranjevati presežka radikalov.

Razgradnja kolagena

Zakaj so radikali tako problematični? Problem radikalov je, da škodljivo vplivajo ne samo na količino naravnega kolagena v telesu, temveč tudi na naš dedni zapis, proteine in lipide.

  1. Kajenje

Cigaretni dim vsebuje več kot 4000 strupenih plinastih ali trdnih spojin. Nikotin, ogljikov monoksid in vodikov cianid so toksini, ki so bili najbolj intenzivno proučevani. Študije kažejo, da kajenje poleg drugih škodljivih učinkov tudi poslabša celjenje ran in zmanjšuje natezno trdnost ran (kar je povezano z izgubo kolagena).

Kajenje zmanjša sintezo kolagena za približno 20 % in močno poveča aktivnost za razgradnjo kolagena v koži. Na celični ravni se zdi, da kajenje škodljivo vpliva na delovanje fibroblastov in makrofagov, kar kaže na slabši potencial celjenja ran. Prav tako je vnetni odziv pri kadilcih v primerjavi z nekadilci večji, zaradi večjega oksidativnega stresa, ki ga povzroča kajenje.

Posledično se v telesu kadilcev, zmanjšuje tudi količina vitamina C, saj ta deluje kot antioksidant, ki se bori proti oksidativnemu stresu.

Vitamin C pa je nepogrešljiv pri tvorbi kolagena v telesu. Spodbuja namreč naravno tvorbo kolagena v telesu in pomaga ohranjati kolagensko mrežo v odlični kondiciji. Tehnično gledano vitamin C sintetizira proizvodnjo kolagena, tako, da v vašem telesu vklopi izražanje kolagenskih genov (proizvaja več kolagena).

  1. Prehrana z veliko sladkorja povzroča glikacijo kolagena

Koncept glikacije je zelo pomemben za razumevanje staranja kože in upada kolagena v telesu. Gre za pojav, pri katerem sladkor povzroča strjevanje strukture kože, vključno s kolagenom, kar vodi v stanjšanje in izgubo prožnosti kože.

Kolagen in sladkor

Do glikacije kolagena v koži pride zaradi poškodb, ki jih povzročajo produkti glikacije (AGE). Ti nastajajo zaradi notranjega staranja, vendar se prekomerno tvorijo zaradi prehrane z veliko rafiniranega sladkorja in/ali prekomernega uživanja alkohola.

Zakaj so končni produkti glikacije škodljivi za vašo kožo? Kožne beljakovine, kot sta kolagen in elastin, so še posebej dovzetne za poškodbe zaradi produktov AGE, zaradi česar se tkivo strdi in izgubi elastičnost.

  1. Stres

Raziskave so potrdile, da je koža, ki je naš največji organ v telesu, organ, ki zaznava stres.  Ponavljajoči se kratkotrajni stres povzroča nastajanje ROS/prostih radikalov in zmanjšuje zalogo antioksidantov. Kronični stres povzroča kronično imunsko disfunkcijo ter povečano proizvodnjo prostih radikalov in poškodb DNK, za katere je znano, da vodijo v staranje kože.

Natančni mehanizmi še niso povsem pojasnjeni, vendar bo zmanjšanje stresa pomagalo upočasniti hitrost staranja kože in upadanja kolagena.

Kako zmanjšati upad kolagena v telesu?

1. Zaščita pred soncem

Najboljša zaščita pred soncem je še vedno krema z zaščitnim faktorjem. Kot smo že omenili, so radikali, ki jih sprošča UV-sevanje zelo škodljivi. Ne samo za zdravje kože temveč za zdravje našega celotnega telesa. Z vsakodnevno uporabo vlažilne kreme za obraz z zaščitnim faktorjem namreč zmanjšate tveganje za:

  • Sončne opekline
  • Prezgodnje staranje kože
  • Nastanek kožnega raka
  • Pojav sončnih poškodb na obrazu (hiperpigmentacija)

Bodite pozorni, da sončno kremo uporabljajte vsak dan. UV-žarki so namreč prisotni čez celo leto, tudi ko je oblačno in se temperature spustijo pod ničlo. UVA žarki (odgovorni predvsem za staranje kože) pa prodirajo tudi skozi okenska stekla.

spf krema

Vsakodnevna uporaba dnevne kreme z zaščitnim faktorjem je tako najpomembnejši korak za lepo, mlado in zdravo kožo. Z rednim apliciranjem sončne kreme boste preprečili, da se v telesu tvori prekomerna količina prostih radikalov in na tak način zaščitili kolagen za kožo, ki ga je z naravnim procesom staranja tako ali tako vsako leto manj.

2. Zdrav življenjski slog

Zdrav življenjski slog ni samo dobra iztočnica za počasnejše zunanje staranje, temveč se nanaša tudi na druge aspekte zdravja. Z uravnoteženo in raznoliko prehrano boste poskrbeli, da ne bo zdrava le vaša koža temveč tudi vaše telo.

Čeprav mnogi večinoma opevajo kolagen kot samo ''lepotno'' prehransko dopolnilo, je kolagen veliko več kot to. Je namreč beljakovina, ki jo lahko najdemo po celem telesu in med drugim skrbi tudi za dobro delovanje mišično skeletnega sistema.

Poleg uravnotežene prehrane in zadostnega vnosa količine pa je pomembno tudi, da znamo obvladovati stres. Zmanjšanje količine stresa v življenju je ključnega pomena v boju proti prezgodnjemu staranju kože.

Vemo, da bodo dober spanec, preživljanje časa v naravi in s prijatelji pripomogli k temu, da se boste počutili manj pod stresom. Na ta seznam bi dodali tudi izogibanje onesnaženemu zraku in vsekakor izogibanje kajenju. To so res dobre življenjske odločitve za vaše splošno zdravje, in če je preprečevanje upadanja kolagena v koži tisto, zaradi česar rečemo "da", potem je to prava osebna zmaga na področju dobrega počutja!

3. Prehranska dopolnila s kolagenom

Dokazano je, da prehranska dopolnila s kolagenom - natančneje, prehranska dopolnila s hidroliziranim kolagenom - spodbujajo proizvodnjo kolagena.

Neodvisni inštitut je namreč na podlagi formulacije Kolagen shot-a izvedel randomizirano, dvojno slepo, s placebom kontrolirano klinično študijo. V klinični študiji je sodelovalo 107 žensk, starih od 40 do 65 let. Cilj študije je bil preučiti učinkovitost našega izdelka na spodbujanje sinteze kolagenskih in elastinskih vlaken v dermalni plasti kože.

Po 12. tednih uživanja formulacije, ki je vsebovala 5.000 mg kolagenskih peptidov, 1.500 MSM-ja in vitamina C, so rezultati pokazali:

  • 20 % izboljšanje gostote dermisa
  • 3,6 % izboljšanje debeline dermisa
  • 32 % izboljšanje hidratacije kože
  • 12 % izboljšanje teksture kože
  • 14 % manjšo globino gub in za 12 % zmanjšan obseg gub

Klinična študija

 Prehranska dopolnila s hidroliziranim kolagenom so namreč narejena iz kolagenskih peptidov, ki so kratke verige aminokislin, ki sestavljajo kolagen, vendar so dovolj majhne, da jih vaše telo zlahka absorbira. Hidrolizirani kolagen se tako lahko zlahka absorbira in kroži po telesu, ter se nalaga tam, kjer ga telo najbolj potrebuje.

Kolagen shot-u so prav tako dodane tudi različne aktivne sestavine, kot je vitamin C, MSM, hialuronska kislina, cink in biotin

VIRI

1 - Effect of lifestyle, gender, and age on collagen formation and degradation

2 – Nutrition and aging skin: sugar and glycation 

3 - Psychological Stress and skin aging: a review of possible mechanisms and potential therapies 

4 - Brain-Skin Connection: Stress, Inflammation, and Skin Aging 

Povejte naprej:


Oznake: kolagen dejavniki razgradnje kolagena UV sevanje staranje nezdrava prehrana Zdrava koža prehranska dopolnila s kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...