Pojdi na glavno vsebino
0

Vse kar morate vedeti o bolečinah v sklepih

Vse kar morate vedeti o bolečinah v sklepih

Vzroki za bolečine v sklepih so lahko različni. Pogost vzrok za bolečine v sklepih je predvsem pri starejših obraba sklepa, najpogosteje kolka ali kolena. Z staranjem se namreč obnavlja hrustanec, hkrati pa v telesu upada tudi sinteza kolagena.

Ste vedeli, da so bolečine v sklepih ena najpogostejših bolečin in najpogostejši vzrok za obisk zdravnika?Bolečine v sklepih namreč močno vplivajo na našo kakovost življenja, saj nam sklepi omogočajo gibanje, sedenje in praktično vsakodnevne dejavnosti.

Sklepi v našem telesu povezujejo kosti in tako zagotavljajo podporo ter gibljivost našega telesa. Predstavljajo največji del našega telesa, ki opravlja funkcijo gibanja.1 Nemoteno gibanje v sklepih omogoča hrustanec, saj ta blaži udarce in obremenitve ter zadržuje sklepno tekočino.

Eden od pomembnih gradnikov hrustanca je kolagen, žal pa sinteza kolagena z starostjo upada. To vpliva tudi na proces regeneracije hrustančnega tkiva, ki je vse počasnejši in manj učinkovit. Zdravi sklepi so pomembni dejavnik za vse starosti, tudi za mlajše generacije. Kakšni so vzroki za bolečine v sklepih in kako si lahko pomagamo sami?

Kazalo vsebine:

Zakaj se pojavijo bolečine v sklepih?

Bolezni sklepov

Kateri dejavniki pripomorejo k hitrejši obrabi sklepov?

Bolečine v sklepih - kaj lahko storimo sami?

Prehrana, ki vam lahko pomaga pregnati bolečine v sklepih

Prehranska dopolnila za bolečine v sklepih

Kolagen shot 10.000 = kolagen za bolečine v sklepih

Zakaj se pojavijo bolečine v sklepih?

Vzroki za bolečine v sklepih so lahko različni. Pogost vzrok za bolečine v sklepih je predvsem pri starejših obraba sklepa, najpogosteje kolka ali kolena.1

Najpogosteje se bolečine v sklepih pojavijo v malih sklepih prstov na rokah in nogah. Bolijo pa tudi veliki sklepi kot so kolena, rama, kolk, gleženj.

Z staranjem se namreč začne obrabljati hrustanec v sklepu (artroza), ki se ne obnavlja in se zato z leti vedno bolj obrablja. Hrustanec je sestavni del sklepa, ki se nahaja na skrajnem koncu kosti in ublaži nevarno trenje v času gibanja. V primeru, da ta ''blazina'' začne popuščati, govorimo o obrabi hrustanca v sklepu oziroma v artrozi.

Bolečine v sklepih - zgradba sklepa

Struktura sklepa za lažje razumevanje bolečine v sklepih

Vzrok za to je tudi pomanjkanje kolagena, ki je eden pomembnih gradnikov sklepnega hrustanca.

Sinteza kolagena se po 25. letu namreč občutno upočasni, kar pomeni, da se sklepni hrustanec slabše in manj učinkovito obnavlja, kar vodi do njegove obrabe, posledica tega pa so že omenjene bolečine v sklepih.2

 Lahko pa govorimo tudi o trenutnih bolečinah, ki so posledica športne poškodbe.

Bolezni sklepov

Bolečine v sklepih so znane za različne bolezni oziroma stanja v sklepih3:

1. Artritis (vnetje sklepov)

Artritis je najpogostejši vzrok za bolečine v sklepih. Je revmatična bolezen sklepov, natančneje vnetje sklepov. Največkrat prizadene ljudi med 30. in 50. letom.Predstavlja hude bolečine v sklepih, otekline in spremljajočo rdečico na vnetju mesta.

Bolečine v sklepih - artritisRazlika med zdravim in artritičnim sklepom

2. Artroza (obraba hrustanca v sklepu)

Artroza je bolezen, ki največkrat prizadene starejše. Gre za fizično obrabo hrustanca v sklepu, ki skrbi za gibljivost sklepa. Prisotna je zelo močna bolečina, ki lahko privede do gibalnih omejitev.

3. Osteoartritis (kronična bolečina v sklepih)

Osteoartritis je kronična, nepretrgana bolečina v sklepih. Je degenerativna bolezen, ki povzroči obrabo sklepnih hrustancev. Pogosto prizadene sklepe rok, ki postanejo boleči in okoreli.

Bolečine v sklepih - osteoartritisBolečine v sklepih so lahko posledica osteoartritisa

4. Poškodba sklepa

Bolečine v sklepih so lahko tudi posledica poškodbe iz preteklosti. Ob poškodbah se namreč pospeši naraven razpad hrustanca, zato lahko prej pride do obrabe sklepa.

Bolečine v sklepih - vzroki

Bolečina se najpogosteje pojavi na mestu poškodbe. Značilna pa je tudi otekanje, otrdelost in zmanjšana gibljivost sklepa.

5. Putika

Putika je bolezen, ki jo povzroči sečna kislina, ki nenadoma začne v sklepu tvoriti kristale. To povzroči intenzivno bolečino v sklepih, rdečino in oteklino – napad putike.

Ker putika povzroči vnetje sklepa, ji rečemo tudi urični artritis.

Kateri dejavniki pripomorejo k hitrejši obrabi sklepov?

Med dejavnike, ki pripomorejo k hitrejši obrabi sklepov in vodijo do bolečine v sklepih, spadajo:

  • genetski dejavniki
  • obremenitve tekom našega življenja
  • telesna teža
  • deformacije sklepa

Pogosto pa gre za kombinacijo več dejavnikov. Zagotovo so dejavniki tveganja za bolečine v sklepih naše vsakdanje navade in delo, ki ga opravljamo. Veliko lahko za zdrave sklepe naredimo že v mladosti.1

Bolečine v sklepih – kaj lahko storimo sami?

Mogoče boste presenečeni, vendar lahko veliko storimo sami. S pravilno telesno vadbo in držo telesa pripomoremo k temu, da bodo naši sklepi ostali zdravi.4

1. Vzdrževanje telesne teže

Osebe s povišano telesno maso, spadajo med tiste posameznike, ki pogosteje čutijo bolečine v sklepih. Največkrat se bolečine pojavijo v kolenih, kolkih in gležnjih. Ti sklepi namreč nosijo največ telesne teže in se zato pospešeno obrabljajo predvsem pri osebah z več kilogrami.

Bolečine v sklepih - vzdrževanje telesne težeNajpomembnejša stvar za vzdrževanje telesne teže je uravnotežena prehrana in več vsakodnevnega gibanja.

2. Redna telesna aktivnost

Redno gibanje ni pomembno samo za posameznike s prekomerno telesno težo temveč za vse. Telesna aktivnost:

  • pospeši krvni obtok,
  • našo prebavo
  •  hkrati pa tudi zmanjša stres, ki je naš največji sovražnik

Z redno vadbo tudi vzdržujemo sposobnost in gibljivost sklepov, hkrati pa krepimo mišice, ki podpirajo delovanje sklepov.

Ne pozabite si vzeti časa zase in se odpravite na sprehod! Hoja ni dobra samo za bolečine v sklepih temveč tudi za vašo mentalno zdravje.

Bolečine v sklepih - fizioterapijaPri bolečinah v sklepih vam lahko pomagajo tudi ciljne vaje za sklepe in fizioterapija. Svetujemo, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

3. Topli in hladni obkladki

Pri težavah oziroma bolečinah v sklepih pomagajo tako vročina, kot hlad.

Bolečine v sklepih - obkladkiOtečen in vnet sklep hladimo z ledenim obkladkom 15 – 20 minut večkrat na dan. Hladni obkladki pomagajo pri zmanjšanju vnetja in otekline ter olajšajo gibanje sklepa.

Lahko pa si pomagamo tudi z nekaterimi prehranskimi dopolnili, ki pomagajo blažiti bolečine v sklepih in izboljšajo mobilnost sklepov.

Prehrana, ki vam lahko pomaga pregnati bolečine v sklepih

Kot smo že omenili, lahko veliko za bolečine v sklepih storimo sami. Poleg rednega gibanja, vzdrževanja telesne teže, vaj za sklepe in raznih obkladkov, si lahko veliko pomagamo tudi s prehrano.5

Bolečine v sklepih - prehranaPri bolečinah v sklepih nam lahko pomaga hrana bogata z vitamini in minerali, kot so:

  • vitamin C
  • vitamin D
  • Kalcij
  • Silicij

Ter tudi hrana bogata s kolagenom (več o tem v nadaljevanju).

Vitamin C namreč prispeva k nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca in kosti. Vemo, da sinteza kolagena z leti upada, zato je vnos vitamina C zelo pomemben. Ta namreč poveča sintezo kolagena kar za 6x.

Vloga vitamina C pri sintezi kolagenaVloga vitamina C pri sintezi kolagena

Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti in delovanju mišic. Hkrati pa prispeva tudi k normalni absorpciji kalcija in fosforja. Kalcij je poznan kot ''gradnik kosti'', saj vpliva na njihov razvoj, strukturo in čvrstost ter tudi na delovanje mišic.

Prehranska dopolnila za bolečine v sklepih

1.Hialuronska kislina

Hialuronska kislina v našem telesu deluje kot naravni vlažilni gel za sklepe. V telesu je naravno prisotna in je eden izmed ključnih gradnikov sklepnega hrustanca.

Je ena izmed najbolj hidrofilnih molekul v naravi in jo lahko opišemo kot naravno vlažilno sredstvo. Ima namreč izjemno sposobnost zadrževanja vode, saj lahko v tkivih zadrži tudi do 1000-kratno maso vode glede na lastno težo.

Bolečine v sklepih - upad hialuronske kislineNa sliki je prikazan padec hialuronske kisline v koži, vendar sorazmerno propada tudi v ostalih delih telesa.

S starostjo se sinteza hialuronske kisline v telesu zmanjša, kar lahko privede do težav z gibljivostjo sklepov in bolečine v sklepih. Pomanjkanje hialuronske kisline namreč povzroči oslabitev in stanjšanje hrustančnega tkiva.

Hialuronska kislina je namreč povezana z sinovialno tekočino, ki hrustancu nudi vir hranilnih snovi in hkrati služi kot mazilo, ki še dodatno zmanjšuje trenje in obrabo. Ko se nivo hialuronske kisline obnovi, lahko obrabljeni hrustanci ponovno delujejo ''brez napak''.

Dokazano je, da lahko dodajanje hialuronske kisline6:

  • spodbudi sintezo hrustančnega matriksa
  • zmanjša vnetje
  • izboljša prožnost in vlažnost sklepnega hrustanca
  • spodbudi sintezo endogene hialuronske kisline

2. Kolagen

Prehrana za bolečine v sklepih temelji predvsem na živilih, ki so naravno bogata s kolagenom. Mednje spadajo:

  • ribe s kožo
  • jajca
  • goveje in piščančje meso

Res pa je, da ima ''naravni kolagen'' (pridobljen iz hrane) zelo slabo absorpcijo. Dokazano je namreč, da se absorbira do 3x več kolagena iz prehranskih dopolnil, kot iz hrane.

Bolečine v sklepih - kolagen za sklepeKolagen za sklepe in kosti

Kaj je kolagen?

Kolagen je namreč ena izmed najpomembnejših strukturnih beljakovin v telesu. Med drugim, sestavlja tudi hrustanec, kosti in kite – sklepe. S starostjo začne sinteza lastnega kolagena v telesu upadati, posledično pa se zmanjšuje tudi količina kolagena v sklepih.

Brez kolagena sklep izgubi na gibljivosti. Zato je po 25. letu starosti smiselno preventivno ukrepanje z rednim uživanjem hidroliziranega kolagena. Dokazano je, da jemanje kolagena pomaga pri izboljšanju simptomov osteoartritisa in lajšanju bolečine v sklepih.2

Bolečine v sklepih - kolagen shot 10.000 za sklepeKolagen shot 10.000

Klinične študije kažejo, da neprekinjeno uživanje hidroliziranega kolagena pomaga zmanjšati in preprečiti bolečine v sklepih, izgubo gostote kosti in staranje kože.2

Prav tako je dokazano, da uživanje hidroliziranega kolagena spodbuja regeneracijo kolagenskega tkiva s povečanjem ne le sinteze kolagena, temveč tudi drugih sestavin matriksa (glukozaminoglikanov in hialuronske kisline).

3. Kurkuma

Kurkuma je rastlina, ki pripada družini ingverjev. Njena najpomembnejša učinkovina je kurkumin, ki ima številne koristne lastnosti za naše telo.

Zaradi svojih koristnih lastnosti se tradicionalno uporablja tako v ajurvedi kot tudi v tradicionalni kitajski medicini.

Bolečine v sklepih - kurkumaRaziskave kažejo, da naj bi kurkumin pomagal tudi pri lajšanju bolečine v sklepih, saj deluje ''protivnetno''.

4. Glukozamin

Glukozamin je naravna snov, ki jo najdemo v vseh tkivih našega telesa. Največ se je nahaja v sklepih, natančneje v hrustancu in drugih vezivnih tkivih.

Tako kot z leti upada količina hialuronske kisline in kolagena, z leti upada tudi količina glukozamina. Posledica so težave s sklepi, kot so bolečine v sklepih in slabša gibljivost.7

Glukozamin deluje tako, da omili propadanje hrustanca oziroma molekul v njem, ki sestavljajo ogrodje vezivnega tkiva.

Kolagen shot 10.000 = Kolagen za bolečine v sklepih

Kolagen shot 10.000 je še posebej namenjen osebam, ki se soočajo z bolečinami v sklepih. Vsebuje namreč 10 g kolagena v dnevnem odmerku. Prav tako mu je dodan tudi MSM in hialuronska kislina, ki blagodejno vplivata na sklepe.

Bolečine v sklepih - Kolagen shot 10.000

Zaradi višje vsebnosti kolagena lahko pripomore k hitrejši regeneraciji sklepov in vezi v telesu, kar bi ob redni uporabi lahko opazili v lažjem gibanju in bolj poskočnem koraku.

Kombinacijo sestavin, ki jo že poznate in jo vsebuje Kolagen shot, smo v tej različici še okrepili in ji dodali tudi vitamin D. Tako ne boste poskrbeli le za močne nohte, sijoče lase, lepo kožo in fleksibilnejše sklepe, ampak tudi za dober imunski sistem.

VIRI:

1 Joint pain

2 Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease

3 A patient's guide to bone and joint diseases

4 Natural relief from arthritis pain

5 The best food for healthy joints

6 Role of hyaluronic acid in joint lubrication.

7 Glucosamine for oral treatment of osteoarthrosis

Povejte naprej:


Oznake: bolečine v sklepih hialuronska kislina za sklepe kolagen za sklepe vitamin C hialuronska kislina kolagen shot kolagen shot 10.000 zdravi sklepi prehrana za sklepe

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...