Pojdi na glavno vsebino
0

Biotin – vitamin lepote

Biotin – vitamin lepote

Biotin (vitamin H), pogosto imenovan tudi kot vitamin sodeluje v mnogih presnovnih procesih. Potreben je za normalno presnovo maščob, aminokislin in v nekaterih drugih reakcijah, ki potekajo v telesu.

Biotin je prisoten v vseh živih celicah in ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja kože in las. Spada namreč med najbolj znane vitamine za lase. S staranjem in nihanjem ravni hormonov žleze lojnice v koži in lasišču začnejo proizvajati manj maščobnega sebuma. Zato se koža, lasni mešički in lasje izsušijo ter postanejo luskasti in krhki.

 Biotin lahko izboljša stanje kože in las ter pomaga odpraviti te težave, saj deluje kot rastni dejavnik in katalizator v karboksilacijskih reakcijah. 

Kazalo vsebine:

Kaj je biotin?

Biotin v hrani

Pomanjkanje biotina lahko vpliva na lase in kožo

Za kaj je dober biotin?

Kako biotin izboljša kožo?

Biotin - Vitamin za lase

Biotin za nohte

Prehranska dopolnila z biotinom

Ali ima biotin negativne stranske učinke?

Kaj je biotin?

Biotin (ali vitamin B7 ali vitamin H) je vitamin, ki ga pogosto imenujejo tudi vitamin lepote. Vitamini skupine B, zlasti biotin, namreč pomagajo ohranjati zdravo kožo in lase. Biotin je potreben za presnovo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Biotin pa je ključno hranilo tudi med nosečnostjo, saj je pomemben za rast zarodka.

Biotin v hrani

V telo ga je potrebno vnašati s hrano, nekaj pa ga proizvedejo tudi črevesne bakterije v našem telesu. Jajčni rumenjak namreč vsebuje kar 60 µg biotina na 100 g, kar je 120 % priporočenega dnevnega vnosa za povprečno odraslo osebo.

Biotin v hrani

Omembe vredne količine biotina lahko zaužijete tudi s sojo, ovsenimi kosmiči, cvetačo, špinačo, paradižnikom, pivskim kvasom, kalčki, šampinjoni, svinjskimi jetri, lososom, nekaterimi oreščki in semeni.

Biotin je neobčutljiv na svetlobo, toploto in zrak, zato pri shranjevanju in pripravi živil ne prihaja do bistvenih izgub. Prav zato, ker ga zlahka najdemo v številnih živilih, ki jih vsakodnevno zaužijemo, je pomanjkanje biotina redkost.

Pomanjkanje biotina lahko vpliva na lase in kožo

 Težave zaradi pomanjkanja vitamina za lase - biotina lahko nastanejo pri ljudeh, ki imajo zaradi genskih nepravilnosti pomanjkanje encima biotinidaze. To lahko privede do motene tolerance glukoze, mentalne oziroma duševne motnje.

Prav tako lahko pride do pomanjkanja biotina, če dalj časa uživamo surova jajca, predvsem beljak. Surovi beljak namreč vsebuje encim avidin, ta pa veže biotin, ki ga telo ne more izkoristiti. Zato jejte pečena ali kuhana jajca.

Biotin v hrani - jajcaKer je avidin nestabilen na toploti in se s segrevanjem njegova aktivnost uniči, pri toplotno obdelanih jajčnih beljakih ni nevarnosti, da bi biotin reagiral z avidinom.

Ostali možni vzroki pomanjkanja biotina:

  • nosečnost in dojenje (tudi zato ženskam po porodu prekomerno izpadajo lasje)
  • alkohol in intravenozne droge
  • izotretinoin (ta se pogosto uporablja pri zdravljenju aken, učinkovit pa je tudi proti gubam)
  • anoreksija in bulimija
  • profesionalno ukvarjanje s športom
  • antibiotiki
  • hemodializa

Znaki pomanjkanja biotina

  • izpadanje las
  • zmedenost in težave s spominom
  • bolečine v mišicah
  • slabost in trebušni krči
  • izpuščaji na koži, najbolj pogosto okrog nosu in ust
  • seboroični dermatitis pri dojenčkih

Za kaj je dober biotin?

Biotin je pomemben vir za ustvarjanje energije in ohranjanje delovanja vašega telesa kot celote. Tako kot vse vitamine telo potrebuje tudi biotin, da ostane zdravo.

 EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) je za biotin odobrila uporabo naslednjih zdravstvenih trditev:

  • prispeva k ohranjanju zdravih las
  • prispeva k ohranjanju zdrave kože
  • prispeva k ohranjanju zdravih sluznic
  • prispeva k sproščanju energije pri presnovi
  • prispeva k delovanju živčnega sistema
  • prispeva k presnovi makrohranil
  • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju

Kako biotin izboljša kožo?

Pogosto se prvi simptomi pomanjkanja biotina pokažejo na koži. Ker vitamin B pomaga pri nastajanju maščobnih kislin, ki negujejo kožo, so nekatere študije pokazale, da lahko jemanje prehranskih dodatkov, bogatih z biotinom, pomaga ublažiti srbeče, luskaste izpuščaje in druga stanja kože.

Biotin za kožo

To počne tako, da aktivira encim acetil Co-A karboksilazo, ki združuje gradnike za proizvodnjo maščob. Te so namreč potrebne za ohranjanje zdravega delovanja celic v telesu, zlasti kože.

Kožne celice so  namreč odvisne od telesne proizvodnje maščob. Ker so izpostavljene škodljivim vplivom iz okolja, kožne celice ne preživijo dolgo, zato jih je treba stalno nadomeščati.

Biotin - Vitamin za lase

Čeprav je pomanjkanje biotina redko, lahko povzroči redčenje in izpadanje las. Biotin ima namreč pomembno vlogo pri proizvodnji keratina. Zato ga nekateri imenujejo kar ''vitamin za lase''.

Keratin je najbolj pomembna strukturna beljakovina, ki gradi naše lase in nohte. Telo potrebuje polno zalogo biotina za proizvodnjo keratina, ki je potreben za zdravo lasišče ter bolj zdrave lase in nohte. Biotin namreč stimulira proizvodnjo keratina v laseh in lahko poveča hitrost rasti foliklov.

V eni od raziskav so pomanjkanje biotina ugotovili pri 38 % žensk, ki so se pritoževale zaradi izpadanja las. Med temi udeleženkami jih je imelo 11 % dejavnike tveganja za pomanjkanje, kot so vnetne črevesne bolezni ali uporaba nekaterih zdravil, kot so antibiotiki.

Ali lahko biotin pomaga pri rasti las?

Čeprav je raziskav, ki bi pokazale, da lahko jemanje biotina spodbuja rast las, malo, sta dve raziskavi istega raziskovalca, ena leta 2012 in druga leta 2015, dali pozitivne rezultate pri ženskah z redkejšimi lasmi.

Biotin rast las

Poleg potencialnega pospeševanja rasti las so druge prednosti biotina še naslednje:

  • dodajanje sijaja in sijaja dolgočasnim lasem.
  • zgostitev in krepitev las.
  • upočasnitev procesa sivenja in daljša ohranitev naravne barve.

Med staranjem melanociti v lasnih mešičkih proizvajajo manj melanina. Ko se raven melanina zmanjša, lasje rastejo brez pigmenta, zato so beli ali sivi. Poleg tega lahko določena prehranska pomanjkanja, med drugim premajhen vnos vitaminov za lase - biotina (drugi so B12, folna kislina, kalcij, železo in železo), povzročijo prezgodnje sivenje las.

Biotin za nohte

Biotin spodbuja rast celic in pomaga pri presnovi aminokisline, ki gradijo beljakovine in so bistvene za rast nohtov. Z biotinom bogata hrana in prehranska dopolnila lahko pomagajo okrepiti krhke nohte.

V eni od raziskav, ki je potekala pri 35 osebah s krhkimi nohti, je bilo ugotovljeno, da je 7 mesečno jemanje 2,5 mg biotina na dan izboljšalo simptome krhkih nohtov pri 63 % udeležencev.

Prehranska dopolnila z biotinom za izboljšanje kože in las

S staranjem se zmanjšuje sposobnost našega telesa, da sintetizira hranila iz hrane. Naši lasje in koža nimajo dovolj hranil, ki jih potrebujejo za obnovo keratina in kolagena. Folikli v koži našega lasišča počasneje proizvajajo lase, šibkejši pa odmrejo in izločijo svoje pramene. 

Biotin kolagen

Zato je pomembno, da spodbudimo proizvodnjo kolagena in biotina v telesu. Naš Kolagen shot vsebuje:

  • 5000 mg hidroliziranega ribjega kolagena,
  • MSM,
  • vitamin C in B6,
  • hialuronsko kislino,
  • biotin ter cink.

Raziskav o vplivu kolagena na lase in nohte res primanjkuje, dejstvo pa je, da je kolagen bogat z aminokislinami, ki jih telo potrebuje za tvorbo keratina, ki ga najdemo v nohtih in laseh.  Z zagotovostjo lahko trdimo, da Kolagen shot s svojo kombinacijo sestavin, vpliva tudi na čvrstost in rast nohtov ter na videz in pospešeno rast las.

Ali lahko ima jemanje biotina negativne stranske učinke?

Prehranska dopolnila s biotinom veljajo za zelo varna in nimajo dokazanih negativnih stranskih učinkov.

Povejte naprej:


Oznake: prehranska dopolnila vitamini biotin biotin za lase biotin za kožo kolagen biotin

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...