Pojdi na glavno vsebino
0

AHA in BHA kisline - za mlado in sijočo kožo

AHA in BHA kisline - za mlado in sijočo kožo

AHA in BHA kisline so pomembna sestavina za nego kože, saj pomagajo pri odstranjevanju odmrlih kožnih celic in spodbujanju rasti novih celic.

Ste že slišali za AHA in BHA kisline? Čeprav se vam morda sliši kot nekaj iz kemije, sta ti učinkovini sestavni deli mnogih izdelkov za nego kože. AHA in BHA kisline sta hidroksi kislini, ki pomagata odstraniti odmrle kožne celice, izboljšata teksturo kože ter zmanjšata videz drobnih linij in gubic.

V tem blogu bomo razkrili, kaj točno sta AHA in BHA kislina, kako delujeta, katere so njune prednosti in kako ju pravilno uporabljati.

Kazalo vsebine:

Kaj so hidroksi kisline?

Kaj so AHA in BHA kisline?

Zakaj priporočamo uporabo AHA in BHA kislin?

Kako delujejo?

Prednosti uporabe AHA in BHA kislin

Kaj morate vedeti pred prvo uporabo?

Kaj so hidroksi kisline?

Uporaba kislin je v današnjem času čedalje pogostejša, še več, postale so pravi hit. Posledično jih lahko zasledimo v različnih kozmetičnih izdelkih, vendar pa moramo biti pri njihovi uporabi previdni.

Hidroksi kisline so pomembna sestavina za nego kože, saj pomagajo pri odstranjevanju odmrlih kožnih celic in spodbujanju rasti novih celic.

Hidroksi kisline (hidroksikisline – HA) so naravne ali sintetične spojine, katerih struktura vsebuje karboksilno skupino (-COOH), nadomeščeno s hidroksilno skupino (-OH) pri naslednjih ogljikovih atomih.

Izdelki HA vsebujejo nizke koncentracije (4-10%) kisline in so zato primerni za domačo uporabo. Poznamo več skupin HA, ki jih delimo glede na položaj hidroksilne skupine, hkrati pa je njihova funkcija različna. Kisline imajo dve ključni vlogi:

  • luščenje (luščenje), ki ima za posledico obnovitveni učinek
  • in vlaženje kože.

Kaj so AHA in BHA kisline?

AHA kisline, znane tudi kot hidroksi kisline, so organske kisline, pridobljene iz sadja in mlečne kisline. Najpogostejše AHA kisline so glikolna, mlečna in mandljeva. AHA kisline delujejo tako, da odstranijo odmrle kožne celice, zaradi česar je koža bolj gladka, mehka in sijoča.

AHA kisline se uporabljajo predvsem za piling in izboljšanje teksture kože, zmanjšanje drobnih linij in gub ter izboljšanje hiperpigmentacije.

AHA in BHA kisline

BHA kisline pa so beta hidroksi kisline, pridobljene iz salicilne kisline. Salicilna kislina je znana po svojih protivnetnih in antibakterijskih lastnostih.

BHA kisline so bolj primerne za mastno kožo in kožo, ki je nagnjena k aknam, saj prodrejo globlje v pore in odstranijo odvečni sebum ter nečistoče. BHA kisline lahko tudi pomagajo pri zmanjšanju vnetij kože in rdečice.

Zakaj priporočamo uporabo AHA in BHA kislin?

Si vedela, da se naša koža obnavlja vsakih 28 dni? Ja, res je. Življenjska doba kožnih celic je namreč 28 dni. Proces obnavljanja celic se začne od znotraj.

Kožne celice nastanejo v spodnjih plasteh kože in se počasi premikajo na površino kože, med tem procesom pa se tudi starajo. Ko kožne celice ''prispejo'' na površino kože odmrejo. Odmrle kožne celice nadomestijo mlajše kožne celice in cikel se ponovi.

V teoriji izgleda vse precej enostavno, v praksi pa se lahko pojavijo nekatere težave. V kolikor naša koža ni zdrava in nahranjena se namreč odmrle celice ne odstranijo dovolj hitro in se zato nabirajo na površini kože.

Ta naravni proces ''luščenja odmrlih kožnih celic'' se lahko upočasni ali ustavi zaradi številnih razlogov:

  • Poškodbe od sonca
  • Suha ali mastna koža
  • Genetika
  • Kožne bolezni

Koža, ki ne more dovolj hitro odstranjevati odmrlih celic je na pogled suha, pusta, hkrati pa se lahko pojavijo tudi zamašene pore, mozolji in bele izboklinice na koži.

Kako delujejo AHA in BHA kisline?

Alfa hidroksi kisline delujejo na površini naše kože (delujejo na zgornjo plast kože, imenovano epidermis), kjer izkazujejo pomemben učinek – stimulirajo obnovo povrhnjice in vplivajo na večje zadrževanje vode v koži, zaradi česar je izboljšana hidratacija kože.

Poleg vlažilnega učinka povzročijo luščenje vrhnjih, odmrlih celic in stimulirajo sintezo kolagena s tem, ko vplivajo na zadebelitev usnjice (dermis – srednja plast kože).

Hidroksi kisline delujejo luščilno tako, da najprej penetrirajo v kožo in šele nato povzročijo luščenje. Salicilna kislina pa to stori ravno obratno. Odmrlo kožo lušči po plasteh od površine proti spodnjim plastem povrhnjice.

Prednosti uporabe AHA in BHA kislin

AHA in BHA kisline imajo številne prednosti za kožo. Poleg tega, da odstranjujejo odmrle kožne celice, lahko pomagajo izboljšati videz drobnih linij in gubic, zmanjšati pigmentacijo in izboljšati teksturo kože.

  1. Pomagajo pri luščenju in odstranjevanju odmrlih kožnih celic

AHA in BHA kisline delujejo tako, da odstranijo odmrle kožne celice s površine kože. To je zelo pomembno, saj se odmrle kožne celice lahko kopičijo in povzročijo suho in dehidrirano kožo, zamašene pore, akne in druge težave s kožo. S pomočjo kislin se te odmrle celice odstranijo in koža postane gladka in sijoča.

  1. Spodbujajo obnovo kože

Po odstranitvi odmrlih kožnih celic kisline spodbudijo proces obnavljanja kože. To pomeni, da se na površini kože pojavijo nove sveže celice, ki so bolj gladke in enakomerne. To pomaga izboljšati tonus kože in zmanjša videz drobnih gub in drugih znakov staranja.

  1. Zmanjšajo videz hiperpigmentacije

AHA kisline lahko pomagajo zmanjšati hiperpigmentacijo in nepravilnosti na koži. To je zato, ker kislina odstrani odmrle celice, ki lahko povzročijo temne lise in hiperpigmentacijo. Redna uporaba AHA kislin lahko vodi do bolj enakomerne in sijoče polti.

  1. Izboljšajo stanje kože, ki je nagnjena k aknam in ogrcem

BHA kislina je še posebej učinkovita pri zmanjševanju aken in ogrcev. To je zato, ker kislina BHA prodre v pore in odstrani odvečni sebum, ki lahko povzroči zamašene pore in akne. Poleg tega BHA kisline pomagajo tudi pri zmanjševanju vnetja, ki lahko poslabša stanje aken.

  1. Navlažijo kožo

AHA kisline lahko pomagajo povečati navlaženost kože. Kisline namreč delujejo tako, da odstranijo odmrle celice, ki preprečujejo vlažilnim sestavinam prodreti globlje v kožo. To poveča učinkovitost vlažilnih krem ​​in serumov ter preprečuje izsuševanje kože.

Kaj morate vedeti pred prvo uporabo AHA in BHA kislin?

  1. Upoštevajte vaš tip kože

AHA kisline uporabljamo za kožo, ki je poškodovana od sonca, suho kožo in starejšo kožo, ki ni nagnjena k aknam. BHA kislino pa uporabljamo za mastno kožo ter kožo, ki je nagnjena k aknam, saj lahko BHA kislina preprečuje nastanek nečistoč in mozoljev.

  1. Poslušajte svoje telo oz. kožo

Za začetek izberite izdelke s šibkejšo koncentracijo AHA ali BHA kislin, da se lahko vaša koža privadi na njihovo delovanje in se izognete morebitnemu draženju

Pri uporabi AHA začnite z izdelki z vsebnostjo med 5 in 8 % kislin, medtem ko pri BHA lahko začnete z izdelki z 1 ali 2 % kisline.Izbrani izdelek s kislinami začnite uporabljati na 2-3 dni, samo zvečer. Pri tem bodite pozorni na reakcije vaše kože in učinek.

Če ne opazite negativnih posledic (rdečica, draženje ali vnetje), lahko izdelek začnete uporabljati vsak dan - samo zvečer ali po potrebi zjutraj in zvečer. Če nimate izrazitih težav, bo zadostovala tudi uporaba 1- ali 2-krat na teden.

  1. Ne pozabite na zaščito pred soncem

Zaščita pred soncem je številka 1 v negi kože. Ta namreč ščiti našo kožo pred UV-žarki, ki lahko poškodujejo našo kožo ter povzročijo prezgodnje staranje kože.  Ob vključitvi AHA in BHA izdelkov, pa je uporaba zaščite pred soncem še toliko pomembnejša.

AHA kisline namreč lahko povečajo občutljivost na sončne žarke, zato je ključnega pomena, da pri redni uporabi AHA kislin vsako jutro nanesete z kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali več.

  1. Izberite izdelek, ki se ne spira

AHA in BHA kisline lahko najdemo v različnih izdelkih – serumih, maskam, kremah, čistilcih in tonikih. Žal strokovnjaki poročajo, da kisline v izdelkih, ki jih odstranimo ali speremo s kože, enostavno nimajo dovolj časa, da bi delovale.

Zato priporočamo, da za optimalne rezultate izberete izdelke, ki na koži ostanejo dlje časa, kot so toniki, serumi in kreme za obraz.

BHA Tonik - za intenzivno čiščenje kože

Naloga tonika je, da kožo nežno osveži, ne da bi ji odvzel naravno vlago. To pomeni, da tonik ne draži občutljive kože ali povzroča pretirane izsušitve.

Tonik kožo pripravi tudi na to, da lažje vpije vlažilno kremo po čiščenju in vse druge tretmaje, ki jih uporabljate za nego kože.

BHA Tonik vsebuje salicilno kislino in ekstrakt čajevca, ki učinkovito prodreta v pore in raztapljata maščobe, kar pomaga preprečiti pojav mozoljev in ogrcev.

Poleg tega pa vsebuje tudi hialuronsko kislino in niacinamid, ki kožo navlažita in pomagata ohranjati njen naravni pH.

Povejte naprej:


Oznake: hidroksi kisline piling kemični piling kože nega kože AHA kisline BHA kisline salicilna kislina glikolna kislina

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...